DEBATT

Debatt: Kunst og innkjøpsordningen

Vi må snu modernismens monopol

KORO, statens etat for utsmykking, gir nesten aldri et offentlig oppdrag til klassisk figurative. Mens vi som er så heldige å selge litt av vår produksjon, likevel må være med på å sponse utsmykningsordningen, gjennom kunstavgift og skatter.

PROBLEMATISK: Kulturrådets stipendkomité for billedkunstnere består utelukkende av modernister. Dette er problematisk for da har ikke klassisistene like muligheter som modernistene, skriver William Heimdal. Her er han og kunstnerne Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum på Stortinget for å tale sin sak i møte med representanter fra Frp i juni. Foto: Anders Grønneberg
PROBLEMATISK: Kulturrådets stipendkomité for billedkunstnere består utelukkende av modernister. Dette er problematisk for da har ikke klassisistene like muligheter som modernistene, skriver William Heimdal. Her er han og kunstnerne Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum på Stortinget for å tale sin sak i møte med representanter fra Frp i juni. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I april sendte Frp's Silje Hjemdal et skriftlig spørsmål til kulturministeren hvor hun spør hva hun vil gjøre for motvirke at klassisk figurative malere holdes utenfor utsmykningsoppdrag og stipendordninger. Kulturministeren kommer med en lang rekke figurative kunstnere (modernister), deriblant britiske Tracey Emin.

Odd Nerdrum skriver i sin kronikk 5. juni, at man må gå til roten av problemet i den fraværende likestillingen mellom klassiske og modernistiske malere, nettopp universitetsutdannelsen til kunsthistorikerne. Nerdrum kritiserer Grandes svar i sin seineste kronikk, hvor han mener Grande må ha rådført seg med en Kunsthistoriker.

I etterkant av stortingsmøtet mellom en rekke klassiske malere og Frp sier kunstkritiker Kjetil Røed til Dagbladet at det er paradoksalt at Frp støtter de klassisk figurative, at grunnen til at vi ikke får utdelt offentlige utsmykningsoppdrag er fordi vi ikke bøyer oss for tidsånden, og at vi gjør naturen ufarlig, naturromantisk, idylliserende og kitschy. Røed demonstrerer akkurat hva Nerdrum skriver i sin kronikk – nettopp at kunsthistorie-faget er dominert av modernister – eller kantianere. Tidsånden Røed refererer til kommer fra filosofen G.F. Hegel, som igjen var svært påvirket av Immanuel Kant, og det er Kant og Hegel som la grunnlaget for modernismen, som Nerdrum også forteller om i dybde i sitt 40 minutter lange foredrag om modernistisk kunst, som du kan finne på YouTube.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer