Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kom igjen ERNA og resten av forbrukerregjeringa:

Vi må starte med en global dugnad for å rydde opp plast

Og vi skriver også litt om det vi kaller Saudas Robert Johnson. Så vet du det også før De leser oss nøye.

PLASTEN TAR OVER: Vi må stoppe opp og plukke opp og få bukt med plasten som straks dreper havet. Foto: Tom Stalsberg.
PLASTEN TAR OVER: Vi må stoppe opp og plukke opp og få bukt med plasten som straks dreper havet. Foto: Tom Stalsberg. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FORNØYD: En fornøyd Kjartan Fløgstad under bokslippet av «Sandharpesongar» nylig. Foto: Tom Stalsberg.
FORNØYD: En fornøyd Kjartan Fløgstad under bokslippet av «Sandharpesongar» nylig. Foto: Tom Stalsberg. Vis mer

Plast! Moralisme! Global plukke-opp-plast-dugnad nå! Vi kan ikke fortsette fordi om drøye 30 år sies det at det vil være mer plast i De sju hav enn fisk, og med mindre noen ønsker å spise en gul badeand, uten lever og rogn, så er det på høy overtid at den samlede menneskeheten, intet mindre, begynner å skjerpe seg. Kraftig.

For det første opplagte: Ikke kast plast eller noe annet i naturen, deretter må de som lager alle de tingene vi kjøper være langt smartere og selvsagt bruke langt mindre plast til emballasje, dette på alt vi trenger og ikke trenger. Men, det skjer positive ting innenfor matvarehandelen i Norge, og det er bra. Flere land har også, ikke Norge selvsagt (det skulle tatt seg ut med den Forbrukerregjeringa vi har) vedtatt forbud mot bæreposer av plast. Kom igjen da, treige Noreg!

I samme åndedrag får en tabloid plastdokke hikke når vi leser at det er tanker om å innføre plastflasker på alle viner under 150 kroner via Polet. Dette kan da ikke stemme? Her må det være noen som har vært flinkest i blårussklassen med Excel og fjonge analyser fra en eller annen betent handelsskole innenfor kalkyler og misforståelser. Mer plast til folket? Mer plast ut i naturen? Mer plast ut i havene? Nei, vet De hva. Mindre plast, mindre støy, mindre av alt og vi skal leve lenge og godt på denne planeten.

Hysj: Noen få av oss er jo egentlig av en slik karakter at vi innerst inne vil vi forby nettet og bare ha papiraviser, men vi har skjønt at dette ikke går, dessverre.

Men, vi støtter av hele vårt hjerte et globalt forbud mot plast i den formen der det er mulig å redusere bruken kraftig. Plast har selvsagt mange gode sider, men vi må makte å tenke mye smartere.

I samme slengen legges det til at Lars Heiberg Mjøen, ja, han Lars Mjøen, nylig hadde et konstruktivt og morsomt forslag til årets kull av russ. At de burde få en dobbeltknute i lua hvis de plukker opp plast. Denne ideen støttes selv om Mjøen ofte lirer av seg mye blå plast fra balkongen på Tjuvholmen. Så til noe helt annet.

Kjartan Fløgstad slapp nylig boka «Sandharpesongar» der alle hans sangtekster er samlet med noter, besifring og med Fløgstad fotnoter om hvordan tekstene ble til. Hvordan for eksempel Vestlandsfandens Reidar Brendeland satte melodier til et knippe Fløgstad. I det hele tatt vil du kanskje bli en smule overrasket over hvor mange sangtekster Saudas Robert Johnson har laget de siste 50 åra.

Blant annet «Slak line», melodier av Lars Bremnes og etter hvert også av Guttorm Guttormsen. Vi får fortsatt de godeste frysninger de gangene vi hører denne sangen framført av Kirsten Bråten Berg og seinere av Geddy Aniksdal:

Når eg eingong skal til himmels

Vil eg gå med stolpesko

Slik at eg kan opp og fiksa

Linene frå han til ho

Eg vil høyra lina tala

Eg vil opp og strekkja tråd

Vil ta i og dra og hala

Ledningane til og frå

Det hører med til historia at denne teksten hadde Fløgstad glemt at han skulle skrive, og levere, til ei samleplate for Dagbladets Julemusikanter og at den ble til på ganske så kort varsel. Kort varsel og lavt skydekke, bra det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!