Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi må stimulere til miljøvennlige handlinger

Jeg tror de aller fleste av oss ønsker å handle miljøvennlig.

HAR TRO PÅ MARKEDET: «Framtida er fornybar, men det skjer ikke av seg selv. Derfor må det lønne seg å handle miljøvennlig», skriver klima- og miljøvernminister, Tine Sundtoft.
HAR TRO PÅ MARKEDET: «Framtida er fornybar, men det skjer ikke av seg selv. Derfor må det lønne seg å handle miljøvennlig», skriver klima- og miljøvernminister, Tine Sundtoft. Vis mer
Debattinnlegg

Regjeringen har et generasjonsperspektiv på klimapolitikken. Det betyr at vi skal overlate kloden til neste generasjon i bedre tilstand enn vi overtok den. Derfor vil vi forsterke klimaforliket, og derfor vil vi stimulere til miljøvennlig atferd. I et innlegg i Dagbladet mandag 11. november stiller Eivind Trædal seg kritisk til min uttalelse om at det skal lønne seg å være miljøvennlig. Klarer vi ikke å handle riktig hvis det ikke lønner seg for oss? Mitt poeng er at politikken må legge til rette for miljøvennlige handlinger.

Det skal koste å forurense, det skal lønne seg å opptre miljøvennlig.Avgifter virker, det er elbilsalget i Norge et godt eksempel på. I oktober ble det solgt 925 nye elbiler i Norge. Det er over dobbelt så mange som i oktober i fjor. Det ble solgt omtrent like mange elbiler på en måned som det finnes registrerte elbiler totalt i Sverige. Dette fører til et økt marked for elbiler slik at bilene blir stadig bedre og antall ladestasjoner stadig flere. Dette igjen bidrar til at enda flere velger elbil. Jeg har tro på markedet, og jeg har tro på avgifter. Jo tydeligere vi er, jo bedre vil næringslivet respondere.De framsynte delene av næringslivet har forstått dette. Mandag var jeg på Framtidens byers toppmøte sammen med blant andre Idar Kreutzer.

Han sa det slik: Smarte reguleringer utløser investeringslyst og kreativitet. Dumme reguleringer virker motsatt.Jeg tror de aller fleste av oss ønsker å handle miljøvennlig. I Oslo blir matavfallet omdannet til biogass slik at busser kan gå på miljøvennlig drivstoff. Det gir en god følelse å vite at bananskallet du kaster i den grønne posen kan bidra til å få ned klimagassutslippene. Men politikken må legge til rette for flere slike handlinger.Internasjonalt vil regjeringen arbeide for en global avgift på CO2. Hvis det blir dyrt å slippe ut karbon, vil det tvinge fram en enda sterkere satsing på fornybar energi som verden trenger. Framtida er fornybar, men det skjer ikke av seg selv. Derfor må det lønne seg å handle miljøvennlig.