Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi må stoppe kirurgi-TV!

Den kjente barnepsykologen Magne Raundalen går knallhardt ut mot realityshow som «Ekstrem Forvandling».

 • Skaper reality-programmene komplekser? (Dagbladet.no): - Jeg er veldig enig med Ingrid Bjørnov i at må vi lage et foreldrehelvete på dette her. Enkeltpersonen kan ikke stå opp mot den veivalsen en samfunnstrend er. Vi må gå mann av huse!

  Barnepsykolog Magne Raundalen er opprørt over hvilket press på utseende unge jenter møter i dagens samfunn.

  - Jeg er mann, men også gammel feminist. Vi tenkte den gangen i 1975 at menneskets indre egenskaper og kvaliteter ville komme i høysetet. At det gamle kvinnebildet nå skulle blekne. Men det er det motsatte som har hendt!

  - «Eksterm Forvandling» og lignende programmer er til nå et perverst punktum for denne utviklingen. Fra nå av må vi gå andre veien!

  - Foreldrene må reagere


  Raundalen oppfordrer foreldre til å ta et spesielt ansvar for motvirke signalene TV-programmer som ekstrem forvandling sender ut:

  - Det er enormt viktig å snakke med barna om dette fra de er veldig små. At det er viktigere å være snill enn pen. Dette dreier seg om solidaritet med jentungene våre! De lever i et veldig negativt klima som angriper deres egen kropp.

  Raundalen hevder unge menneskers selvbilde blir negativt påvirket av medienes fokus på kropp og skjønnhet:

  - Selvbildet formes av alle fremstillinger av jenter som de møter i blader og på TV. Møtet med speilet er årsaken til mange selvbildeskader hos jenter. Jeg vil si at 80 prosent av blader jenter leser kan ramme selvbildet.

  Indre kvaliteter


  Vi må lære de unge at det ikke er de ytre kvalitetene som avgjør om du er et vellykket menneske, avslutter Raundalen:

  - Vi kan alle få et vaklende selvbilde hvis vi bare føler oss vellykkede når vi er flinke og oppfyller visse mål. Fundamentet for et positivt selvbildebilde er betingelsesløs kjærlighet. Vi må lære våre barn at ytre ting som fliknhet på skolen og utseende ikke bestemmer om du er en bra person.

LA SEG UNDER KNIVEN: Lene Bergersen fikk nytt ansikt i TVNorges «Ekstrem Forvandling» - og skapte debatt.
ROPER VARSKO: Magne Raundalen nyter stor respekt i psykologimiljøene - blant annet er han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sitt arbeid for barns og unge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media