LEDER

Dagbladet mener:

Vi må støtte Sverige mot press fra Kina

Vi oppfordrer – og utfordrer – utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide til å vise at Norge står på samme linje som Sverige når det gjelder press utenfra mot ytringsfriheten.

ISEN SMELTER: Kinas president Xi Jinping hilser på utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing i oktober i fjor. Kong Harald, dronning Sonja og Kinas førstedame Peng Liyuan like bak. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ISEN SMELTER: Kinas president Xi Jinping hilser på utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing i oktober i fjor. Kong Harald, dronning Sonja og Kinas førstedame Peng Liyuan like bak. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De siste årene har Kina strammet inn mulighetene for frie ytringer. Et helt folkeslag, uigurene, er kneblet og under «omskolering» i særskilte fangeleirer. Også utenfor landets grenser forlanger Kina lydighet. Kritikk når det gjelder fravær av menneskerettigheter blir ikke akseptert, og stormakten truer jevnlig med represalier. Dette kjenner vi godt til i Norge. Da Nobels fredspris ble tildelt regimekritikeren Liu Xiaobo, innledet Kina en politisk isfront som varte i flere år. Det var først da Norge underskrev en ydmykende erklæring om å anerkjenne «Kinas territorielle integritet» og «kjerneinteresser» at forholdet ble normalisert.

Nå foreligger en ny situasjon som vil si noe om hvor dypt det norske knefallet for Beijing egentlig er. I en uttalelse ber ytringsfrihetsorganisasjonene Norsk og Dansk PEN om at utenriksministrene i de to landene reagerer på Kinas trusler i forbindelse med svensk PENs utdeling av Tucholskyprisen. Prisen gikk til den fengslede svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai. Han har sittet fengslet i Kina uten rettssak siden 2015. Den kinesiske ambassadøren i Sverige, Gui Congyou, kom med sterk kritikk allerede før prisen ble delt ut av den svenske kulturministeren Amanda Lind.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer