Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi må tenke nytt om Groruddalen

Groruddalssatsingen har ført til mye bra, men den kan ikke fortsette i samme spor.

Må tenke nytt om Groruddalen: Vi kan ikke bruke gårsdagens løsninger og planer på morgendagens utfordringer, skriver Ekrem Ari. Foto: Privat.
Må tenke nytt om Groruddalen: Vi kan ikke bruke gårsdagens løsninger og planer på morgendagens utfordringer, skriver Ekrem Ari. Foto: Privat. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Groruddalssatsingen ble satt i gang etter initiativ fra Høyre i 2007, var formålet veldig tydelig: en bærekraftig byutvikling, bedre livskvalitet, synlig miljøopprustning og generelt sett bedre levekår i Groruddalen. Satsingen skulle vare fra 2007 til og med 31. desember 2016. Per 1.1.2015 var det over 1,4 milliarder kroner som ble bevilget til Groruddalssatsingen, 100 millioner kroner per år, fordelt mellom stat og kommune med 50 millioner hver.

Mye er bra i Groruddalen, og mye har vi oppnådd gjennom satsingen. For eksempel har satsingen ført til at de aller fleste fire- og femåringer går i barnehage. Folkehelsen har blitt bedre gjennom gode tiltak, vi har fått flere bydelsparker, nye sykkelveier, nye skoler er bygget/under bygging og flere skoler rustet opp. Parallelt med dette er undervisningen styrket, og skoleresultatene indikerer en god utvikling. Byggingen av T-bane til Løren er igangsatt, og flere områdeplaner er utarbeidet, bl.a. for Breivoll og Kjelsrud. Systematisk arbeid med integrering har forebygget at sosiale motsetninger og opptøyer har oppstått, slik vi har sett i andre europeiske byer. Furuset er et godt eksempel på kraftig fall i kriminaliteten. I 2011 var det 60 prosent mindre kriminalitet sammenlignet med året 2000.

Satsingen kan vise til mange vellykkede tiltak. Derfor ønsker vi at noen av tiltakene bør bli permanente, som for eksempel gratis kjernetid for fire- og femåringer med sterkere satsing på språkopplæring, mye mer fokus og satsing på språkopplæring for alle som flytter inn i Groruddalen, og mye mer satsing på kunnskap og tiltak for å hindre frafall i videregående skole. Vi ønsker dessuten flere nye tiltak. En opprustning av T-banestasjoner: Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrud, gjenåpne Aker sykehus til lokalsykehus for Groruddalen, miljø-lokk over E6, forlenge T-banen til Akershus universitetssykehus (Ahus), styrke frivilligheten og forsterke vedlikehold og skjøtsel av parker og grøntområder.

Vi mener at dette er veien å gå, for vi kan ikke bruke gårsdagens løsninger og planer på morgendagens utfordringer. Tiden er inne for å tenke nytt og annerledes, for utfordringene vi vil møte i fremtiden vil være annerledes. Det er nok med omfattende byråkrati og planutredninger, ressursene skal nå brukes mer effektivt, tiltakene skal spisses og være mer målrettet, prioriteringene skal endres. For når det kommer noe nytt inn, må noe annet ut eller lenger ned. Dette må vi gjøre for å møte fremtidens utfordringer på en smartere måte.

Vi kan derfor ikke fortsette satsingen i samme spor. Spørsmålet er ikke om satsingen vil fortsette eller ikke, men hvordan den skal fortsette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!