DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Vi må tenke nytt om rus

Dagens ruspolitikk hviler på et premiss om at skadelig rusbruk vil øke om rusmidler reguleres istedenfor å forbys.

UTREDNING: Venstre går inn for en utredning i neste stortingsperiode av ulike måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
UTREDNING: Venstre går inn for en utredning i neste stortingsperiode av ulike måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste tiårs «krig mot narkotika» har feilet på mange felt, noe vi ikke minst ser på den norske overdosestatistikken. Venstre mener derfor det er på tide med en debatt om bedre løsninger.

Forskerne Thomas Clausen og Ingeborg Rossow leverer i Aftenposten 10. august et svært godt utgangspunkt for en slik debatt, og jeg er enig i at ruspolitikken bør bli et viktig tema i valgkampen.

Venstre har i mange år vært tidlig ute med å foreslå endringer som har gjort ruspolitikken i Norge mer human.

Bare i denne stortingsperioden har vi blant annet sørget for 2,4 milliarder friske midler til rusomsorgen.

Tidligere var det utenkelig å behandle rusmisbrukere med lettere rusmidler for å redusere deres bruk av heroin og morfin – det ble omtalt som å «gi opp målet om et rusfritt liv».

For Venstre var det annerledes – vi satte liv og helse foran dårlig funderte prinsipper. Som et resultat har det såkalte LAR-programmet drastisk redusert antallet mennesker som dør av overdoser.

Flere verdensledere tar nå til orde for forsøk med regulering av rusmidler for å ta knekken på de uregulerte, ulovlige markedene vi har i dag. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, kom til denne konklusjonen da han la fram en rapport i samarbeid med blant andre Thorvald Stoltenberg. «Rusmidler er farlige, men dagens narkotikapolitikk er en enda større trussel fordi straff prioriteres foran helse og menneskerettigheter,» uttalte han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer