Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi må tørre å såre hverandre

Nina Karin Monsen under prisutdelingen.

FIKK PRIS:
Nina Karin Monsen på talerstolen etter at hun tirsdag kveld fikk overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FIKK PRIS: Nina Karin Monsen på talerstolen etter at hun tirsdag kveld fikk overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Monsen er ingen homofob, hun er klart innenfor grensene for hva vi kan godta av offentlige ytringer, sa Francis Sejersted under dagens Fritt Ord-prisutdeling i kveld.

- Kanskje har hun i kampens hete begått noen overtramp, men hvem gjør ikke det? sa han om årets prisvinner, Nina Karin Monsen.

Han forsvarte valget av prisvinner, som ifølge ham selv har skapt mer debatt enn noengang tidligere.

Les hele talen til Francis Sejersted her!

- Demonisert
- Jeg har opplevd mistenkeligjøring og demonisering, men jeg har også fått håp for en mer reflektert og moralsk tenkning i Norge, sa Nina Karin Monsen under prisutdelingen. Hun tok et sterkt oppgjør med media.

DEMONSTRERTE:
Under tirsdagens demonstrasjon overrakte Lisa Dillan Fritt Ords styreleder Francis Sejersted rundt 4000 underskrifter mot at Nina Karin Monsen blir tildelt Fritt Ords pris.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
DEMONSTRERTE: Under tirsdagens demonstrasjon overrakte Lisa Dillan Fritt Ords styreleder Francis Sejersted rundt 4000 underskrifter mot at Nina Karin Monsen blir tildelt Fritt Ords pris. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Jeg har fått innsyn i det kaoset som norsk media er, sa Monsen. Hun var overrasket over aggresiviteten mot henne fra de som forsvarer den nye ekteskapsloven.

- Er det slik at de som har tapt ikke skal få lov til å reise seg igjen, spurte hun.

Kritiserte media

Monsen fortalte at det hadde vært tøft å oppleve det harde mediepresset samtidig som hun også hadde mye å bekymre seg for privat. Hun fortalte at den psykisk utviklingshemmede broren fikk hjerteinnfarkt rett før hun fikk vite at hun ble tildelt prisen.

- Samtidig kom media inn i mitt liv med en voldsom aggresjon. Deretter har jeg beveget meg mellom to verdener. Min syke bror på sykehuset i Trondheim og norsk media. Jeg er ikke i tvil om hvilken verden som er mest virkelig, sa Monsen.

 - Vi lever i de sårede følelsers tyranni, men vi må tørre å såre hverandre. Hva skal man gjøre, hvis noen mener seg såret, skal man slutte å tenke da? Jo viktigere debatt, jo mer sårende blir den, sa Monsen.

- Blodig debatt
I dag var et stort antall mennesker samlet på Plata for å demonstrere mot Monsen og dagens prisutdeling. Demonstrasjonen gikk rolig for seg. Det har ikke de siste ukers debatt og mediedekning gjort, mener Sejersted.

- Vi har fått det demonstrert at det kan gå blodig for seg, sa han.

FIKK BLOMSTER:
Nina Karin Monsen ble tirsdag kveld overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. Bak skimtes styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FIKK BLOMSTER: Nina Karin Monsen ble tirsdag kveld overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. Bak skimtes styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Mottakelsen hun har fått viser nettopp berettigelsen av utdelingen. Nina Karin Monsen skal ha takk for å ha tatt på seg rustningen og holdt ut i 40 år. Akkurat dette vil vi takke henne for med tildelingen, sa Sejersted.

- Trenger slike mennesker
Sejersted vedgikk imidlertid at årets prisvinner skiller seg noe fra de tidligere i rekken.

- Kanskje har Fritt Ord brutt med tradisjonen, med å være de intellektuelle kjendisers Nobelpris, ved å gi den til henne, sa han, men mente prisen går til en verdig vinner.

Han understreket at verken Monsen eller tidligere vinner Kim Friele, som har protestert kraftig mot årets prisvinner, fikk prisene sine fordi de er tolerante.

- Vi trenger slike konfronterende mennesker som dem i en offentlig debatt, som kan sette saker på spissen, som er engasjerte og engasjerende. Fritt Ord premierer ikke krenkelser, emn vi mener det offentlige ordskiftet er tjent med at noen bruker en konfronterende og provoserende tone, sa han.

KONTROVERSIELL PRIS:
Styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted delte i kveld ut årets ytringsfrihetspris til Nina Karin Monsen, under en tilstelning i Den Norske Opera. Her fra fjorårets prisutdeling.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KONTROVERSIELL PRIS: Styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted delte i kveld ut årets ytringsfrihetspris til Nina Karin Monsen, under en tilstelning i Den Norske Opera. Her fra fjorårets prisutdeling. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!