DEBATT

Vi må tro på snillheten

Hva er det med disse «ungdomsbandittene» som er allergiske mot snillhet i politikken?

VERDIER: Det er som to andre flyktige grunnstoffer, kjærlighet og tillit, vi må ville disse verdiene. Hvis vi fornekter snillheten, forsvinner den, skriver Per Fugelli. Foto: Jørn H. Moen /Dagbladet
VERDIER: Det er som to andre flyktige grunnstoffer, kjærlighet og tillit, vi må ville disse verdiene. Hvis vi fornekter snillheten, forsvinner den, skriver Per Fugelli. Foto: Jørn H. Moen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 27. juli tar Aksel Braanen Sterri skarp avstand fra at snillhet har noe som helst med byggingen av velferdsstaten å gjøre. Snillhet er for mormor og gud. Den har ingenting med samfunnets skapelseshistorie å gjøre. I politikken gjelder egoismen: «Den norske velferdsstaten er basert på det tryggeste fundament av dem alle, nemlig egeninteressen.»

Velferdsstaten er bygget av sild og korn og fossefall og olje, med sosial ingeniørkunst, men også med hjertelag. Velferdsstaten er bygget med det moralsk-politiske bindemiddelet: Solidaritet.

Sterri har rett i at samholdet blir sterkere når flokken tjener på det. Arbeiderklassen kjempet for et rettferdig samfunn for selv å komme ut av armod og avmakt, altså av egeninteresse. Men arbeiderbevegelsen og kristenfolket i Norge var, og er også drevet av nestekjærlighet. Det har alltid vært et moralsk imperativ i sosialdemokratiet: Vi skal bry oss om hverandre i dette landet, skape og dele verdighet og levekår også med dem som faller av livets lykkehjul.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer