Vi må våge å ta narkotikadebatten på nytt

Det er faglige grunner som gjør at vi må ta narkodebatten på nytt og denne gangen ikke la noe virkemiddel være tabu, skriver artikkelforfatterne.

RUSPOLITIKK: Oslo-politiet rydder "Plata" før sommeren 2011. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
RUSPOLITIKK: Oslo-politiet rydder "Plata" før sommeren 2011. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RUS:  I innlegget den 20. februar skriver Bjørn Røse og Mette Rooth at «det er ikke faglige argumenter for legalisering av narkotikabruk, og land som har eksperimentert med legalisering eller avkriminalisering har fått problemer». Dette er en konklusjon de trekker basert på en svært selektiv tolkning av høringsrunden etter Stoltenbergutvalgets narkotikautredning. Tvert imot er det faglige grunner som gjør at vi må ta debatten på nytt og denne gangen ikke la noe virkemiddel være tabu.  

Men la oss se på høringsvarene først: Røse og Rooth prøver å legge tyngde bak argumentene sine ved å kalle høringsinstansene «Norges samlede fagekspertise». Blant denne «fagekspertisen» fant man en stor andel kommuner, fylkesmenn og fylkeskommuner, for ikke å nevne Datatilsynet og LO. Til og med Oslo Politidistrikt uttaler: «Innledningsvis skal understrekes fra Oslo politidistrikts side at vårt utgangspunkt for kommentarer er at vi ikke har noen særlig fagkyndighet på rusfeltet...».  

Videre blir det argumentert for at det ikke kom fram faglige argumenter som støtter legalisering under høringsrunden. Flere av høringsinstansene er positive til blant annet sprøyterom og heroinassistert behandling— som begge er former for legalisering. Slike holdninger finner man til og med hos politiets egne høringsinstanser. Man kan også se til internasjonal fagekspertise. Senest i juni 2011 la «Global Commission on Drug Policy» frem en rapport der de anbefaler «stopp kriminalisering, marginalisering og stigmatisering av folk som bruker narkotika, men ikke skader andre» samt «oppfordre myndighetene til å prøve ut prosjekter med en lovlig regulering av narkotika for å undergrave makten til organisert kriminalitet og beskytte innbyggerne sine».  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer