DEBATT

Debatt: Verdens toalettdag

Vi må vise mer dovett

Ti prosent av Norges befolkning kaster Q-tips i toalettet. Vet du hvor disse havner?

DOSØPPEL: Dette er ting som er funnet i avløpsvannet etter dobesøk. Mange bruker toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. Foto: Lise Keilty Gulbransen
DOSØPPEL: Dette er ting som er funnet i avløpsvannet etter dobesøk. Mange bruker toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. Foto: Lise Keilty Gulbransen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

FN har utpekt 19. november som verdens toalettdag. Mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. Her i Norge er det noe helt annet vi ikke har. Mange av oss mangler dovett!

Toaletter og yrkeslivet er tema for årets markering. I mange land truer mangelfulle toalettforhold folks livsgrunnlag. 2,4 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettfasiliteter, og hvert år dør minst 315.000 barn som følge av dårlige toalettforhold og forurenset vann.

Manglende tilgang på tilfredsstillende toaletter går også utover arbeidstakernes generelle velvære, helse og trygghet. Kunnskapen om hvor mange arbeidsplasser som ikke har tilfredsstillende fasiliteter, er mangelfull, men ifølge International Labour Organization skyldes ca. 17 prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall overføring av smittsomme sykdommer på grunn av dårlige hygieneforhold og mangelfulle sanitærfasiliteter på arbeidsplassen. Jenter og kvinner er særlig utsatt. I tillegg går dårlige toalettforhold ut over bedriftenes produktivitet.

Norge har gode toalettforhold både i private hjem, på skoler, helseinstitusjoner og på våre arbeidsplasser, og avløpsvannet blir renset før det slippes ut til naturen. Dette bidrar til å hindre spredning av smittsomme og farlige sykdommer i befolkningen og beskytter naturen mot forurensning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer