DOSØPPEL: Dette er ting som er funnet i avløpsvannet etter dobesøk. Mange bruker toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. Foto: Lise Keilty Gulbransen
DOSØPPEL: Dette er ting som er funnet i avløpsvannet etter dobesøk. Mange bruker toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. Foto: Lise Keilty GulbransenVis mer

Debatt: Verdens toalettdag

Vi må vise mer dovett

Ti prosent av Norges befolkning kaster Q-tips i toalettet. Vet du hvor disse havner?

Meninger
HOLD NORGE RENT: Lise Keilty Gulbransen.
HOLD NORGE RENT: Lise Keilty Gulbransen. Vis mer

FN har utpekt 19. november som verdens toalettdag. Mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. Her i Norge er det noe helt annet vi ikke har. Mange av oss mangler dovett!

NORSK VANN: Toril Hofshagen.
NORSK VANN: Toril Hofshagen. Vis mer
NITO: Trond Markussen.
NITO: Trond Markussen. Vis mer

Toaletter og yrkeslivet er tema for årets markering. I mange land truer mangelfulle toalettforhold folks livsgrunnlag. 2,4 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettfasiliteter, og hvert år dør minst 315.000 barn som følge av dårlige toalettforhold og forurenset vann.

Manglende tilgang på tilfredsstillende toaletter går også utover arbeidstakernes generelle velvære, helse og trygghet. Kunnskapen om hvor mange arbeidsplasser som ikke har tilfredsstillende fasiliteter, er mangelfull, men ifølge International Labour Organization skyldes ca. 17 prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall overføring av smittsomme sykdommer på grunn av dårlige hygieneforhold og mangelfulle sanitærfasiliteter på arbeidsplassen. Jenter og kvinner er særlig utsatt. I tillegg går dårlige toalettforhold ut over bedriftenes produktivitet.

Norge har gode toalettforhold både i private hjem, på skoler, helseinstitusjoner og på våre arbeidsplasser, og avløpsvannet blir renset før det slippes ut til naturen. Dette bidrar til å hindre spredning av smittsomme og farlige sykdommer i befolkningen og beskytter naturen mot forurensning.

Men vi mangler dovett. Her i Norge kastes det fortsatt mye avfall i toalettene. Mange bruker toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene.

Når toalettet brukes som avfallsbøtte, fører dette til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, økte rotteplager og forurensning av naturen. Og det fører til marin forsøpling.

Marin forsøpling er et alvorlig globalt miljøproblem. Mye av avfallet som havner langs Norges kyst kommer langveisfra, men mange av kildene er også norske, og en av hovedkildene er vårt eget sanitæravfall.

Ca. ti prosent av Norges befolkning kaster bomullspinner i do, og mange av disse skylles etter hvert opp på norske strender. Hvert år finner frivillige ryddere store mengder sanitæravfall både langs kysten og i innlandet langs vassdrag og innsjøer, og et av ryddernes hyppigste funn er bomullspinner eller såkalte Q-tips.

Vi må vise mer dovett. Det er bare tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel som oppstår på badet skal håndteres som avfall.

Løsningen er enkel. Vi må ha en avfallsbøtte på badet, og i denne skal brukte Q-tips, våtservietter, bomullsdotter, tanntråd, kondomer, tamponger m.m. kastes sammen med alt annet avfall som oppstår på badet. Husk også at legemiddelrester skal leveres på apoteket, og farlig avfall skal leveres til godkjent mottak.

I kampen mot marin forsøpling må vi feie for egen dør, og et viktig steg på veien er å plassere en avfallsbøtte på badet og slutte å kaste avfall i toalettet.

Sammen rydder vi Norge!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.