Vi må aldri glemme Auschwitz

Vi må aldri glemme Ruth Maier, jødisk flyktning i Norge, som ble tatt i den store jødeaksjonen 26. november 1942 og drept i Auschwitz.

DRAMA: Silje Storstein (t.v) som Gunvor Hofmo og Janne Heltberg som Ruth Maier i Riksteatrets oppsetning av "Tvillingsjeler".  Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
DRAMA: Silje Storstein (t.v) som Gunvor Hofmo og Janne Heltberg som Ruth Maier i Riksteatrets oppsetning av "Tvillingsjeler". Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi må aldri glemme, men vi som er født etter krigen skal hver eneste dag skamme oss over at mennesker i 2015 blir drept, forfulgt, hetset, truet og for at vi lar krefter fra ytterste mørkebrune høyre - og fascistiske religiøse grupper - ture fram som om ingenting skjedde for 70 år siden.

Hva skjedde med peace & love-generasjonen? Absolutt ingenting. Er ondskap og rasisme et innebygd gen hos menneskeheten som våkner til live etter en viss alder? Vi må aldri glemme Auschwitz, som besto av tre hovedleirer og om lag 40 tilleggsleirer. Vi må aldri glemme at Heinrich Himmler i april 1940 ga ordre om å etablere en leir i en tidligere polsk kaserne, at 14. juni 1940 førte Gestapo de første politiske fangene til Auschwitz-leiren. Kommandant for alle leirene var Rudolf Höss.

Vi må aldri glemme at ialt ble det deportert 767 norske jøder til Auschwitz, 32 av disse overlevde krigen. Vi må aldri glemme atleirene var spesialbygd for masseutryddelse av mennesker under den andre verdenskrig, at mellom 1,1 og 2 millioner ble drept. Vi må aldri glemme at Auschwitz fra mars 1942 fungerte som en ren utryddelsesleir, vesentlig for jøder, men også for sigøynere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer