Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi måtte jobbe døgnet rundt for å forhindre at alt gikk i oppløsning

Stylist og designer Kjell Nordstrøm har laget kostymene til kinoklare «Flukt».

(Dagbladet): - Det vanskeligste var vedlikehold på sko og alt som var gjort i lær. Rett og slett fordi det regnet konstant under opptak, sier designer og stylist Kjell Nordstrøm, kjent i moteverdenen for sitt konseptuelle alter ego Baron von Bulldog og etterhvert en erfaren kostymemaker for film og teater.

Det er han som har kledd opp Ingrid Bolsø Berdal, Tobias Santelmann, black metal-artisten Kristian «Gaahl» Espedal og de andre skuespillerne i «Flukt», den norske actionfilmen med handling satt til middelalderen og premiere til helga.

Jobbet døgnet rundt Filmen ble tatt opp under til dels krevende værforhold på Vestlandet - blant annet i Gloppedalsura, Nord-Europas største steinrøys.

Regnet og vinden tilførte bildene intensitet og råhet, mener regissør Roar Uthaug («Julenatt i Blåfjell», «Fritt Vilt») - men for de som hadde ansvar for kostymene var det langt fra optimale forhold.

- Jeg og min fantastiske settkostymør Anne Isene måtte jobbe døgnet rundt for å forhindre at alt gikk i oppløsning. Konstant våt ull er heller ikke morsomt. Men jeg hadde et utrolig team som hjalp meg med både søm, patinering og vedlikehold, så på en merkelig måte fikk vi det til å fungere, sier Nordstrøm.

Fri tolkning Han har vært nøye med at materialer, teknikker og detaljer i sko, våpen og klær er så korrekte som mulig i forhold til det vi vet om hvordan folk gikk kledd på 1200-1300-tallet.

- Men det finnes lite dokumentasjon fra den tiden om hvordan klærne så ut. Derfor må man tolke den informasjonen som finnes tilgjengelig. Selvsagt har vi tatt oss noen mindre friheter, som med kostymet til Ingrid Bolsø Berdal - en fri tolkning av hvordan en kvinne kunne gjøre om en kjole til et mer praktisk antrekk, sier Nordstrøm.

TØFF I SKINN OG LÆR: Designer Kjell Nordstrøm ville valgt denne habitten hvis noen tvang ham til å gå på byen med en av Flukt-kostymene. Se flere av antrekkene i bildeserien. Alle foto: Pål Laukli / Tinagent
INGRID BOLSØ BERDAL: Som bandelederen Dagmar.
MILLA OLIN: Som den unge jenta Frigg.
TOBIAS SANTELMANN: Går fra Kon-Tiki til middelalderaction i Flukt.
NORGES STERKESTE: Strongman-utøveren Richard Skog har en av rollene i filmen.
BJØRN MOAN: Spiller rollefiguren Loke.
ISABEL ANDREASEN: Spiller Signe, som blir kidnappet av Ingrid Bolsø Berdals karakter.
HANS JAKOB SAND: Spiller karakteren Trygve.

- Hvis du måtte gått med et av antrekkene på byen, hvilket ville du valgt?

- Hvis jeg skal velge ett jeg tror ville gjort suksess på byen er det kostymet til Gaahl, med den fantastiske lærvesten og skinnhosene. Men det er han som kler det best! sier designeren.

STÅR BAK ANTREKKENE: Designer og stylist Kjell Nordstrøm. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STÅR BAK ANTREKKENE: Designer og stylist Kjell Nordstrøm. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media