Drama i NRK: I går møttes Siv Rajendram Eliassen, styremedlem i Dramatikerforbundet, Vegard Stenberg Eriksen, produsent i NRK, Monica Boracco, leder i Dramatikerforbundet, Hege Duckert, kulturredaktør i NRK og dramasjef Hans Rossiné for å diskutere NRKs nye dramastrategi.

Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
Drama i NRK: I går møttes Siv Rajendram Eliassen, styremedlem i Dramatikerforbundet, Vegard Stenberg Eriksen, produsent i NRK, Monica Boracco, leder i Dramatikerforbundet, Hege Duckert, kulturredaktør i NRK og dramasjef Hans Rossiné for å diskutere NRKs nye dramastrategi. Foto: Anders Grønneberg/ DagbladetVis mer

- Vi merker presset

NRK frykter debatten rundt Hans Rossiné og dramaavdelingen kan gå utover kanalens rykte.

(Dagbladet): NRKs dramaavdeling har de siste ukene måttet tåle skarp kritikk fra flere hold.

Debatten ble utløst etter at NRK gjorde det kjent at manusforfatterne vil få større innflytelse over kanalens dramaproduksjoner i fremtiden, noe som fikk regissører  til å rase.

Flere har tatt til ordet for at NRK drama bør legges ned, og at dramasjef Hans Rossiné ikke er egnet i jobben. Aftenposten har også skrevet om de nære båndene mellom Hans Rossiné og Arne Berggren, som har jobbet med flere prosjekter i NRK drama.

Rossiné har ikke villet uttale seg i saken de siste dagene, men har tidligere sagt til Dagbladet at han mener det er sunt med en grundig dramadebatt.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, medgir at de nå merker presset mot NRK drama.

- Det er aldri gøy med negativ oppmerksomhet, og når det pågår over tid kan det gå ut over NRK dramas rykte, sier han.

- Vi er helt i starten av en strategiendring i dramaproduksjonen, og det viktigste for oss nå er å få en god dialog med alle involverte parter, slik at vi også i fremtiden kan levere høykvalitetsserier til seerne.

- Utfordringer I går var Dramatikerforbundet, som representerer manusforfatterne, innkalt til et dialogmøte med NRK.

Sammen med blant andre NRKs dramasjef Hans Rossiné og kulturredaktør Hege Duckert, skulle de forsøke å oppklare striden som den siste tiden har utviklet seg i det norske filmmiljøet.

 - NRK Drama er en stor maskin. De vil møte utfordringer på veien før de kommer i mål med sin nye dramastrategi, sier Monica Boracco, Dramatikerforbundets leder.

Boracco synes det er positivt at NRK kalte inn til møte, men peker på ytterligere utfordringer for kanalen.

- De er nødt til å forankre den nye strategien i hele avdelingen. Å klare det i et så stort apparat som NRK Drama er, med så mange fast ansatte som er vant til å ha sin posisjon, fordrer at færre folk må involveres. En forfatter, en produsent og et par episodeforfattere holder.

- NRKs vilje og intensjoner er gode. Jeg vil anslå at de er omtrent halvveis mot målet nå, sier Boracco.

- Støttet strategien Hege Duckert sier til Dagbladet at årsaken til møtet var at NRK skulle forklare hva den nye dramastrategien innebærer.

- Det var et nyttig og konstruktivt møte, og de var tydelige på sine behov og hva de ønsker. Jeg opplevde at de støttet den nye dramastrategien, sier Duckert.

Duckert var i går kveld i debatt i «Dagsnytt atten» i NRK, der regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen nok en gang kritiserte NRK for å bedrive kameraderi, og for å være dårlige til å ta i mot kritikk.  

- Rolfsen kan ha rett i at vi ikke er så flinke til å håndtere kritikk, men at kameraderi hindrer folk i å komme inn i NRK kjenner jeg meg ikke igjen i, sa Duckert.