Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Vi nordmenn har flere følelser enn vi klarer å sette ord på. Her er litt hjelp på veien

Ordboken over særnorske følelser.

INNENFOR/UTENFOR: Halvskausk rødme – det euforiske fellesskapet mellom norske Liverpool-supportere når laget «deres» gjør det bra i Europa blandet med det nagende uroen over at man egentlig står utenfor det virkelige supporterfellesskapet i en nordengelsk by man later som om man kjenner godt, men egentlig bare vet om navnet på to puber i. Foto: NTB Scanpix
INNENFOR/UTENFOR: Halvskausk rødme – det euforiske fellesskapet mellom norske Liverpool-supportere når laget «deres» gjør det bra i Europa blandet med det nagende uroen over at man egentlig står utenfor det virkelige supporterfellesskapet i en nordengelsk by man later som om man kjenner godt, men egentlig bare vet om navnet på to puber i. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er full av følelser, og for oss her i Norge er bare et fåtall av dem tilgjengelig. Grunnen er at vårt norske språk rett og slett ikke har ord for alle følelser. Og har man ikke ord for det, kan man heller ikke føle det. Bandet The Switch laget en video i forbindelse med sin siste singel der de introduserte oss følelser fra hele verden – for eksempel den albanske følelsen shtresëpikelim: akutt anger for å ha gått med frakk i 20-årene. Antropologen Renato Rosaldo gikk enda lenger. Han måtte ofre livet til sin kone for å kunne forstå hva følelsen liget betyr hos den filippinske urbefolkningen Ilongot.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men det finnes også noen særnorske følelser. Disse har ikke fått like mye oppmerksomhet siden ingen har gitt dem navn. Dette har jeg forsøkt å gjøre noe med, og lanserer derfor her en emosjonell lommeparlør for nordmenn:

doven solidaritet – følelsen middelklassemennesker har når man stemmer på et sosialistisk parti for samvittighetens skyld, men innerst inne vet at man vil trives godt med en blåblå regjering som vil gi deg skattelette, færre forbud og et arbeidsmarked som belønner dine «prestasjoner».

emneknaggresjon – den maskuline irritasjonen over at #metoo-kampanjen aldri synes å ta slutt og at menn ikke har noe de skulle ha sagt og at ingen aviser er interessert i å trykke leserinnlegget ditt om at #metoo-kampanjen aldri synes å ta slutt og at menn ikke har noe de skulle ha sagt.

halvskausk rødme – det euforiske fellesskapet mellom norske Liverpool-supportere når laget «deres» gjør det bra i Europa blandet med det nagende uroen over at man egentlig står utenfor det virkelige supporterfellesskapet i en nordengelsk by man later som om man kjenner godt, men egentlig bare vet om navnet på to puber i.

helskausk forakt – hatet nordmenn som ikke heier på Liverpool føler over den skamløse iveren til norske Liverpool-supportere, det sterke fellesskapet de deler og all spalteplassen laget «deres» får i norske medier.

musktrist – skuffelsen man opplever når man akkurat har bestilt sin første Tesla og ser at naboen som man var sikker på tjente litt mindre allerede har fått sin levert.

olympisk tvil – følelsen av at gleden man opplever over nok en norsk OL-medalje gradvis må gi plass til den bange anelsen om at resten av verden egentlig driter i vinter-OL og at kanskje norske mediers myte om at det bare er de norske utøverne som ikke doper seg er for god til å være sann.

saltstress – når man bruker neglen på pekefingeren til prøve å fjerne salt smågodt som har satt seg fast i jekslene samtidig som man skriver en tekstmelding og innser at mobilen blir klissete av sukker og at dette enkelt kunne ha vært unngått om man hadde brukt lillefingerneglen

sidemålbundet – motviljen bokmålsbrukere har mot å erkjenne at man misliker nynorsk fordi det vil skade ens rykte som raus og belest kulturperson.

uro deluxe – følelsen av at man selv ikke har æren for at Norge nok en gang er på toppen av en rangering og at avstanden ned til Canada på 2. plass er mindre enn før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!