Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi ofret mye i kampen mot nynazistene

Metoden var knyttnever og slagvåpen.

FIKK INGEN ÆRE: «Vi som tok ansvar og konfronterte det ariske monsteret i Oslos gater, har offisielt aldri eksistert», er siste setning i Jan Kalleviks bok «XTREM: Krig i Oslos gater» på Aschehoug forlag. Den tidligere skinheadklubben Pitbull som Kallevik organiserte, lå i Oslogate i Gamlebyen, selvsagt med gitter og barrikader foran døra. Foto: Torbjørn Berg
FIKK INGEN ÆRE: «Vi som tok ansvar og konfronterte det ariske monsteret i Oslos gater, har offisielt aldri eksistert», er siste setning i Jan Kalleviks bok «XTREM: Krig i Oslos gater» på Aschehoug forlag. Den tidligere skinheadklubben Pitbull som Kallevik organiserte, lå i Oslogate i Gamlebyen, selvsagt med gitter og barrikader foran døra. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Med boka «XTREM: Krig i Oslos gater» som nettopp er kommet på Aschehoug forlag, forsvarer Jan Kallevik militante antirasister voldsbruk i kampen mot nynazistene.

Jan «Kalle» Kallevik (46) var en av Oslos råeste gatekrigere og var med å starte SHARP, en antirasistisk skinheadgjeng.

«XTREM: Krig i Oslos gater», boka han har skrevet i samarbeid med journalist Haakon Larsen, er et unikt dokument fra 90-tallet om en kameratgjeng og deres kamp mot nynazistene.

- De unge antirasister spør meg, en gammel kamphund, hva som skjedde. Nå kan de lese sjøl. Dette er en del av historien som aldri har blitt fortalt.

Blodig og rå I boka skildres demonstrasjoner, det blodige slaget i Brumunddal, stormingen av nazistenes stamsted Trappa og mange beinharde konfrontasjoner. Men Jan Kallevik utleverer også seg selv.

- Jeg har vært kjempeærlig, så ærlig som det går an å bli. Vi ofret mye i kampen mot nynazistene, sier Kalle som Dagbladet møter i Gamlebyen i Oslo, bydelen han elsker, og mener de måtte forsvare mot nynazistene.

Kontroversiell Blitz ble bombet og nynazister ropte «Sieg Heil» i gatene. Kalle og kompisene fikk laget SHARP-merker og innad i den antifascistiske leiren kranglet man om strategi og metoder for å stoppe antirasister og høyreekstreme. 

- Når folk blir skadet av kyniske, bevæpnede nynazister, og når politiet som skulle beskytte folk ikke bryr seg, blir spørsmålet: Dem eller oss? Skal jeg stå og se på? Vifte med et hvitt flagg eller forsvare meg og min familie?

SLO HARDT TILBAKE: -Vi stilte spørsmålet: «Skal vi være offer eller slakter? Dem som blir slått eller slår tilbake?» Og vi valgte det siste, sier Jan Kallevik, pensjonert, militant SHARP-aktivist. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SLO HARDT TILBAKE: -Vi stilte spørsmålet: «Skal vi være offer eller slakter? Dem som blir slått eller slår tilbake?» Og vi valgte det siste, sier Jan Kallevik, pensjonert, militant SHARP-aktivist. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han mener den militante motstanden er én grunn til at det aldri ble svenske, nynazistiske tilstander her i landet. Ifølge en rapport fra Säpo i 2009 var ekstremistiske politiske grupper ansvarlig for 14 mord i årene 1999 til 2009 og hele 211 tilfeller av mishandling og vold. Det aller meste er utført av høyreekstreme og nynazister. Den siste uka har nazistenes knivangrep på 8.marsdemonstranter i Malmö, ført til sterk kritikk mot svensk politi og svenske myndigheter.   

Andre mener miljøet Kallevik representerer først og fremst bidro til en farlig voldsspiral.

- Å holde nazistene ute av Oslo, var selvforsvar, sier han.

Knyttnever og slagvåpen Husokkupasjoner og aksjoner mot Shell i Sør-Afrika. Arrestasjoner av ungdom som demonstrerte og et svært anstrengt forhold mellom miljøet på Blitz og politiet. I slaget mot Margaret Thatcher under regjeringens middag på Akershus festning, stilte demonstrantene med rambukk og ble møtt med skjold og tåregass.

- 80-tallet ble viktig for det som hendte på 90-tallet. Blitzhuset ble utsatt for flere angrep, med molotovcotails og CS-gass. Men politiet kalte det for «guttestreker», sier Jan Kallevik.

Han var topptrent og holdt på med thaiboksing. Å krige i gatene var adrenalinkick, det innrømmer han så absolutt .

- Men som antifascister holdt vi oss langt unna nazistenes feige metoder. Jeg har hatt pistol, men har aldri løsnet noen skudd. Vi brukte ikke dynamitt og sprengte ikke hus eller stakk folk med kniv. Men harde sammenstøt med knyttnever og våpen, det skjedde, og det forsvarer jeg den dag i dag, sier han.

Bevæpnet i butikken Han mener at de aldri tapte nærkamper med nynazistene, og i -94-95 var «krigen på gata» på sitt verste.

OSLODOKUMENT:  Boka Jan Kallevik har skrevet i samarbeid med Haakon Larsen, er et dokument fra 80- og særlig 90-tallet, fra Oslo øst og fra miljø med pønkere, blitzere og antirasistiske skinheads.  Torbjørn Berg / Dagbladet
OSLODOKUMENT: Boka Jan Kallevik har skrevet i samarbeid med Haakon Larsen, er et dokument fra 80- og særlig 90-tallet, fra Oslo øst og fra miljø med pønkere, blitzere og antirasistiske skinheads. Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Skulle jeg i melkebutikken på hjørnet, var jeg bevæpnet. Vi måtte alltid følge med på biler som passerte eller sto parkert, forteller han.

Politi, media og folk flest forvekslet ofte upolitiske eller antirasistiske skinheads med nynazistene. Og gatekrigen som pågikk ble ofte omtalt som «gjengbråk» av politi og media.

 —Poenget er at nazisme og fascisme ikke handler om blitzere eller antirasister. Det er ingen gjengkrig, for hvem som helst kan bli et offer for dem, sier han.

Omtalt i VG I 1995 hadde VG oppslaget «Frykter drap i ungdomsgjenger» der SHARP skin omtales som en ekstremt voldelig gjeng, bestående av avhoppere fra blitzmiljøet og folk med nasjonalistiske holdninger.

—«Nasjonalist» er jo ordet nazistene bruker for å virke ufarlige. Men vi som kjempet mot nynazistene på gata, mente vi fortsatte frigjøringskampen fra andre verdenskrig, og dermed var vi jo patrioter, sier han.

Voldsspiralen Mange mener metodene deres var langt over streken. Han mener de hadde et historisk perspektiv.

- Klassisk, militant antifascisme går tilbake til 30-tallet, fra gatekamper i Mussolinis Italias og Hitlers Tyskland. Poenget er å få kontrollen over gatene. Vår logikk var at nynazistene ikke skulle få en millimeter av gatene i Oslo, i alle fall ikke på østkanten. Hvis de fikk møtes på en pub, ja, da ga vi dem en millimeter. Men jeg skjønner at andre ikke nødvendigvis oppfatter angrep på en pub som selvforsvar, sier han i dag.  

- Men dere bidro til voldseskalering?

SJOKKET:  Det aller verste sjedde da 
Benjamin Hermansen (15) ble stukket ned og drept av nynazister på Holmlia 26. januar 2001. Venner og naboer av Benjamin samlet seg på åstedet og tente lys.
SJOKKET: Det aller verste sjedde da Benjamin Hermansen (15) ble stukket ned og drept av nynazister på Holmlia 26. januar 2001. Venner og naboer av Benjamin samlet seg på åstedet og tente lys. Vis mer

- Det ble en voldsspiral, det er riktig. Men vi tenkte at vi måtte kjempe videre.

- Er du voldsromantiker?

- Jeg vil ikke si at jeg er det. Men jeg har vært det.

- Gikk dere for langt? Angrer du?

- Nei, det føles ikke slik. Jeg står for det vi gjorde.

Kompiser og øl De dyrket den tradisjonelle, britiske skinheadkulturen fra 1969, med Doktor Martens-støvler, Levis 501-bukse, bomberjakker, kameratskap, øl og hard festing til ska-musikk og arbeiderklassepunk.

- Det handler om rotløs ungdom som søker etter identitet, og den følelsen det er å møte likesinnede og bli en del av et miljø. Det er jo et eventyr, og jeg er veldig stolt av miljøt jeg har vært en del av, sier han.

REAKSJON:  400 antirasister marsjertemot nynazistenes lokaler på Alnabru.  Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB
REAKSJON: 400 antirasister marsjertemot nynazistenes lokaler på Alnabru. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB Vis mer

Før Jan Kallevik hadde fylt 30 år, hadde han sydd over 70 sting på kroppen, vært med på å bygge opp skinheadscenen, organisert klubben Pitbull i Gamlebyen — og jaget nynazister. Men han hadde verken utdanning eller fast inntekt.

- Kampen mot nynazistene ble så altoppslukende at jeg glemte meg selv, sier han.

Truffet av rikosjett Han var full, deppa og skjøt fire skudd i veggen etter en sliten kveld på byen. Prosjektilet som traff ham i hodet, var en rikosjett. Ironisk nok er det ikke fienden som påfører ham den verste skaden, men ham selv.

- Kula, en ni-millimeter, gikk inn her, peker han.

- De åpnet topplokket og sydde 34 sting. Men det er fortsatt ett prosjektil til der inne, forklarer ham.

Seinere har han utdannet seg til sosionom, blitt miljøterapeut og gått i voldsterapi. Å skrive boka har vært en lang og krevende prosess.

Boka har faksimler av avisoppslag som viktig dokumentasjon, men personene på bildene fra miljøet er sladdet, fordi mange i dag lever helt andre liv.

SLAGET I BRUMUNDDAL:  Arne Myrdal  fikk holde tale i Brumunddal, med politibeskyttelse for rasende antirasister. 
Foto Jan Petter Dahl/ Dagbladet
SLAGET I BRUMUNDDAL: Arne Myrdal fikk holde tale i Brumunddal, med politibeskyttelse for rasende antirasister. Foto Jan Petter Dahl/ Dagbladet Vis mer

Som barnebarn til en motstandsmann sier Kallevik at han er opptatt av historie. 

- Mitt budskap er at disse tingene kan gjenta seg, og at mange av oss — vi som var i gatene og levde under konstante drapstrusler — ofret mye i kampen mens andre har tatt æren.

- Frykter du at boka vil føre til nye trusler?

- Nei, fordi jeg og mine venner vet hvem vi er.

DEMONSTRASJONER: Situasjonen på slutten av 80-tallet også hadde betydning for 90-tallets gatekriger. Det gikk hardt for seg i Oslo sentrum da demonstranter og politi støtte sammen under demonstrasjonen mot Oslo kommunes festmiddag for Dronning Margrethe den 12. juni 1988. Demonstrantene hadde også en rambukk (bildet) som de ville prøve å komme seg inn i Rådhuset med. FOTO: Eystein Hanssen
DEMONSTRASJONER: Situasjonen på slutten av 80-tallet også hadde betydning for 90-tallets gatekriger. Det gikk hardt for seg i Oslo sentrum da demonstranter og politi støtte sammen under demonstrasjonen mot Oslo kommunes festmiddag for Dronning Margrethe den 12. juni 1988. Demonstrantene hadde også en rambukk (bildet) som de ville prøve å komme seg inn i Rådhuset med. FOTO: Eystein Hanssen Vis mer
UTSATT HUS: Blitz-kvartalet i Oslo sentrum ble angrepet og levde med rivningstrusler. Graffiti-maleri som viser hånd som knuser hakekors.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX
UTSATT HUS: Blitz-kvartalet i Oslo sentrum ble angrepet og levde med rivningstrusler. Graffiti-maleri som viser hånd som knuser hakekors. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!