- Vi ofret mye i kampen mot nynazistene

Metoden var knyttnever og slagvåpen.

FIKK INGEN ÆRE: «Vi som tok ansvar og konfronterte det ariske monsteret i Oslos gater, har offisielt aldri eksistert», er siste setning i Jan Kalleviks bok «XTREM: Krig i Oslos gater» på Aschehoug forlag. Den tidligere skinheadklubben Pitbull som Kallevik organiserte, lå i Oslogate i Gamlebyen, selvsagt med gitter og barrikader foran døra. Foto: Torbjørn Berg
FIKK INGEN ÆRE: «Vi som tok ansvar og konfronterte det ariske monsteret i Oslos gater, har offisielt aldri eksistert», er siste setning i Jan Kalleviks bok «XTREM: Krig i Oslos gater» på Aschehoug forlag. Den tidligere skinheadklubben Pitbull som Kallevik organiserte, lå i Oslogate i Gamlebyen, selvsagt med gitter og barrikader foran døra. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Med boka «XTREM: Krig i Oslos gater» som nettopp er kommet på Aschehoug forlag, forsvarer Jan Kallevik militante antirasister voldsbruk i kampen mot nynazistene.

Jan «Kalle» Kallevik (46) var en av Oslos råeste gatekrigere og var med å starte SHARP, en antirasistisk skinheadgjeng.

«XTREM: Krig i Oslos gater», boka han har skrevet i samarbeid med journalist Haakon Larsen, er et unikt dokument fra 90-tallet om en kameratgjeng og deres kamp mot nynazistene.

- De unge antirasister spør meg, en gammel kamphund, hva som skjedde. Nå kan de lese sjøl. Dette er en del av historien som aldri har blitt fortalt.

Blodig og rå I boka skildres demonstrasjoner, det blodige slaget i Brumunddal, stormingen av nazistenes stamsted Trappa og mange beinharde konfrontasjoner. Men Jan Kallevik utleverer også seg selv.

- Jeg har vært kjempeærlig, så ærlig som det går an å bli. Vi ofret mye i kampen mot nynazistene, sier Kalle som Dagbladet møter i Gamlebyen i Oslo, bydelen han elsker, og mener de måtte forsvare mot nynazistene.

Kontroversiell Blitz ble bombet og nynazister ropte «Sieg Heil» i gatene. Kalle og kompisene fikk laget SHARP-merker og innad i den antifascistiske leiren kranglet man om strategi og metoder for å stoppe antirasister og høyreekstreme. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer