Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi ønsker å ta samtalene om samtykke fra «nei er nei» til «ja betyr ja»

Ikke ett ord om at det er guttene som voldtar som faktisk har ansvaret.

Illustrasjon: Jenny Jordal
Illustrasjon: Jenny Jordal Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tipser russejenter om å ha sykkelshorts under dressen. Er det dette som skal til for å hindre overgrep i russetida?

Som et sikkert vårtegn trekker, i disse dager, 25000 ungdommer på seg russebuksene.

Mandag ga lensmannen i Gjesdal kommune råd til russejenter i Dagbladet om å ha sykkelshorts under russedressen for å forhindre overgrep på russetreff, som et slags moderne kyskhetsbelte. «Da skal det mer til at noe skjer uten samtykke», hevder han.

Dessverre er det nesten like sikkert som at russetida kommer hver vår, at tilfeller av overgrep og voldtekt kommer fram i kjølvannet av feiringen. Kripos sin egen statistikk (fra 2014) viser at festvoldtekt nå utgjør hele 48 prosent av alle voldtekter i landet og at både gjerningsperson og offer som regel er unge (under 25 år).

Voldtekt er, i denne sammenheng, en «tragedy of youth». En tragedie er det også da at det nesten hvert år dukker opp voksenpersoner i media som gjerne vil tipse russejenter om hvordan de bør opptre og te seg for å unngå voldtekt. Russeåret 2016 er ikke noe unntak. Nok en gang fikk russen servert et budskap om at jentene sjøl må ta ansvaret for at voldtekter skjer på russetreff. Lensmannens råd til jentene er ikke å bli for fulle, ikke «vase» rundt alene og dessuten bør de ta på seg sykkelbukser under russedressen. Ikke ett ord for øvrig om at det er guttene som voldtar som faktisk har ansvaret. I tillegg til dette hevder lensmannen at voldtekt nesten ikke forekommer på russetreffene, og synes at det er uheldig at voldtektsdebatten blir «blåst opp».

Uheldig for hvem? Uheldig for lensmannskontorer over dette ganske land kanskje, som dermed blir nødt til å gjøre jobben sin med å ta tak i et strafferettslig felt med store mørketall. Og hvis ungdom først skal bli pålagt å gjøre politiets jobb mer behagelig, hvorfor stoppe med jentene? Hvorfor ikke tipse alle russegutter om å bruke hjelm også? I tilfelle det skulle oppstå slåsskamp.

Norske Kvinners Sanitetsforening arbeider for en nulltoleranse til vold mot kvinner og jenter. Under arbeid er et tidsskrift for ungdom som ønsker å bygge opp under det arbeidet. Sammen med flere aktører som SMISO og Kripos håper vi å kunne bidra til en tryggere russetid. Vi tror, i motsetning til lensmannen i Gjesdal, at vi trenger flere og mer grundige debatter om voldtekt og samtykke, både i media og på skolene over hele landet. Derfor har vi gått sammen om en kampanje for en trygg russetid

En av russeknutene i år lyder: Lim «NEI er NEI. Voldtekt = Sex uten samtykke» strykemerket på russebuksa di. Det er viktig at russen selv tar ansvar for å snakke om samtykke, men et fravær av nei betyr ikke automatisk ja.

Vi ønsker å ta samtalene om samtykke fra «nei er nei» til «ja betyr ja». På den måten kan vi skifte ansvarsforholdet i en voldtektssituasjon. Det trenger vi. Gutter må lære seg å ta ansvar for å spørre om et «ja» og lensmenn må lære seg at det verken er alkohol eller sykkelbukser som voldtar, det er overgripere selv. Ansvaret ligger aldri hos offeret.

Først når alle forstår det blir terskelen høyere for at det skjer noe uten samtykke, mellom russen og mellom ungdom for øvrig.Mens de fleste har diskutert saklig, ser vi at enkelte har brukt feltet til voldtektsapologetikk og antifeminisme. Vi har derfor bestemt oss for å stenge kommentarfeltet på denne artikkelen.

Hele Norges coronakart