DEBATT

Vi ønsker å ta samtalene om samtykke fra «nei er nei» til «ja betyr ja»

Ikke ett ord om at det er guttene som voldtar som faktisk har ansvaret.

Illustrasjon: Jenny Jordal
Illustrasjon: Jenny Jordal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Politiet tipser russejenter om å ha sykkelshorts under dressen. Er det dette som skal til for å hindre overgrep i russetida?

Som et sikkert vårtegn trekker, i disse dager, 25000 ungdommer på seg russebuksene.

Mandag ga lensmannen i Gjesdal kommune råd til russejenter i Dagbladet om å ha sykkelshorts under russedressen for å forhindre overgrep på russetreff, som et slags moderne kyskhetsbelte. «Da skal det mer til at noe skjer uten samtykke», hevder han.

Dessverre er det nesten like sikkert som at russetida kommer hver vår, at tilfeller av overgrep og voldtekt kommer fram i kjølvannet av feiringen. Kripos sin egen statistikk (fra 2014) viser at festvoldtekt nå utgjør hele 48 prosent av alle voldtekter i landet og at både gjerningsperson og offer som regel er unge (under 25 år).

Voldtekt er, i denne sammenheng, en «tragedy of youth». En tragedie er det også da at det nesten hvert år dukker opp voksenpersoner i media som gjerne vil tipse russejenter om hvordan de bør opptre og te seg for å unngå voldtekt. Russeåret 2016 er ikke noe unntak. Nok en gang fikk russen servert et budskap om at jentene sjøl må ta ansvaret for at voldtekter skjer på russetreff. Lensmannens råd til jentene er ikke å bli for fulle, ikke «vase» rundt alene og dessuten bør de ta på seg sykkelbukser under russedressen. Ikke ett ord for øvrig om at det er guttene som voldtar som faktisk har ansvaret. I tillegg til dette hevder lensmannen at voldtekt nesten ikke forekommer på russetreffene, og synes at det er uheldig at voldtektsdebatten blir «blåst opp».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer