Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Vi ønsker ikke barnehage-eiere som ofrer kvaliteten for personlig gevinst

Løsningen er ikke «oss mot dem».

VELLYKKET: Vi må ikke glemme at den store utbyggingen av private barnehager har vært en betydelig del av en svært vellykket reform, skriver Anne Lindboe, adm. dir. i Private Barnehagers Landsforbund, i denne kronikken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VELLYKKET: Vi må ikke glemme at den store utbyggingen av private barnehager har vært en betydelig del av en svært vellykket reform, skriver Anne Lindboe, adm. dir. i Private Barnehagers Landsforbund, i denne kronikken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonsgruppa for enkeltstående barnehager er bekymret for utviklingen i barnehagesektoren. PBL er enig i noen, men ikke alle beskrivelsene som gruppa legger fram i en kronikk i Dagbladet.

Vi må ikke glemme at den store utbyggingen av private barnehager har vært en betydelig del av en svært vellykket reform.

PBL jobber hver dag for å bidra til å øke kvaliteten i norske barnehager. Blant våre mer enn 1900 medlemsbarnehager er mellom 1100 og 1200 enkeltstående. Noen av disse har dannet en aksjonsgruppe for å fremme sine interesser internt i PBL.

Det er naturlig at det i vår store organisasjon finnes ulike meninger om hvordan sektoren og PBL blir bedre, og det er forståelig at noen forsøker å finne sammen om felles standpunkter.

Derimot er det grunn til å stille spørsmål ved rolleforståelsen når man bruker Utdanningsforbundet – der enkelte i gruppa også er medlemmer – for å spre sitt budskap i mobiliseringen fram mot landsmøtet i PBL.

For PBL er det viktig å være en åpen og demokratisk organisasjon. Derfor er det viktig for oss at flest mulig barnehager er representert med delegater på landsmøtet. Samtidig er det også for oss åpenbart at ikke alle har tid og ressurser til å delta.

Når aksjonsgruppa skriver at vedtektene i PBL er utformet slik at kjedebarnehagene har flertallet på landsmøtet selv om de er i mindretall i organisasjonen, har dette med fullmaktsordningen å gjøre. Det er utfordrende å finne et fullmaktssystem som med høy presisjon ivaretar alle interesser, men vi har alle et mål om at bredden av medlemmer blir hørt.

Aksjonsgruppas beskrivelse av «de kommersielle kjedene som dikterer organisasjonen» gir uansett et feilaktig bilde av virkeligheten.

  • I PBLs sittende styre er representanter for enkeltstående barnehager i flertall.
  • Når PBLs kanskje høyest prioriterte oppgave er å få et nytt finansieringssystem, er dette minst like mye av hensyn til de enkeltstående barnehagene som konsernene.
  • I løpet av de siste to årene har PBL også brukt store ressurser på å besøke nærmere 1100 enkeltstående barnehager nettopp for å komme enda tettere på deres hverdag og deres utfordringer.
  • Og det er i betydelig grad for å styrke de enkeltstående barnehagene at PBL hver dag jobber for å synliggjøre konsekvensene ved at vedtatt bemanningsnorm ikke er finansiert på kommune- og barnehagenivå.

Vi har siden 2014 jobbet for å få erstattet dagens finansieringsordning med en ny, som belønner kvalitet og gir mulighet til å avkorte tilskuddene til barnehager som ikke leverer avtalt kvalitet eller har ordnede lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår til sine ansatte.

En slik ordning vil langt på vei være løsningen på problemet med at enkelte barnehageeiere har brukt handlingsrommet i dagens lovverk til å berike seg selv urimelig på bekostning av barna. Slik atferd svekker tilliten til alle private barnehager, både store og små. Det er barna vi har barnehagene for. Eiere som er villige til å ofre kvaliteten i barnehagen for å få personlig gevinst, ønsker vi ikke i sektoren.

Om det er utfordringer, må vi ikke glemme at den store utbyggingen av private barnehager har vært en betydelig del av en svært vellykket reform. Vi har på kort tid fått full dekning. Vi har fornøyde foreldre, og vi sparer samfunnet for milliarder av kroner. Så det er mye å være stolt av.

Sammen skal vi jobbe videre for at alle PBL-barnehager skal være barnehager med topp kvalitet og et godt sted å være for barna, og barnehager der foreldre og alle andre skal vite at tilskuddene brukes til barnas beste.

Skal vi lykkes med dette, er ikke løsningen å bygge opp en «oss mot dem-kultur» internt i organisasjonen. Det tar oppmerksomheten vekk fra de viktige spørsmålene som forener oss alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!