Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Private barnehager

Vi ønsker også et nasjonalt tilsyn velkommen

Både PBL og alle de største private barnehageaktørene har lenge etterlyst et nasjonalt, uavhengig tilsyn. Vi ønsker å bli kikket grundig i kortene. Ikke minst for at anekdotiske framstillinger ikke skal få etablere seg som sannheten om sektoren.

STOLT: Private barnehager får til utrolig mye som jeg stolt over. Men sektorens framtid avhenger av at de som mottar offentlige tilskudd, driver på en måte som har aksept i befolkningen, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STOLT: Private barnehager får til utrolig mye som jeg stolt over. Men sektorens framtid avhenger av at de som mottar offentlige tilskudd, driver på en måte som har aksept i befolkningen, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Regjeringen sendte nylig et forslag til Stortinget om å flytte ansvaret for økonomiske tilsyn med private barnehager fra kommunene til staten. Dagbladet støtter på lederplass forslaget og skriver at «det er på høy tid at staten får bedre overblikk og kontroll over hvordan skattebetalernes og foreldrenes penger faktisk forvaltes.»

Konklusjonen er vi enige i, men ikke retorikken i argumentasjonen.

Det unyanserte bildet av sektoren som Dagbladet tegner, er blitt mulig å skape, blant annet fordi tilsynsarbeidet til kommunene har vært for tilfeldig og med varierende kvalitet. Når det i enkeltsaker er blitt avdekket eller mistenkt at en barnehageeier har misbrukt sin tillit, har det etterlatte inntrykket vært en sektor utenfor offentlig kontroll.

Virkeligheten er at vår sektor er mer strengt regulert enn de aller fleste områder i samfunnet:

Private barnehager har ikke lov til å ha vesentlig lavere personalkostnader per heltidsplass enn tilsvarende kommunale.

Regnskapet til en barnehage kan bare belastes kostnader som direkte vedrører godkjent drift av barnehagen.

Økonomiforskriften til barnehageloven spesifiserer krav om regnskap, dokumentasjon, revisjon og rapportering.

Tilsynsmyndigheten skal gjennomgå resultatregnskapet til barnehagene hvert år og iverksette tilsyn ved mistanke om brudd på regelverket.

Når det gjelder økonomi, vet vi i tillegg at gjennomsnittlig årsresultat i ordinære private barnehager i 2018 var på 2,3 prosent. Hvert år går en av tre private barnehager med underskudd.

Private barnehager får til utrolig mye som jeg stolt over å få lov til å representere. Men samtidig avhenger sektorens framtid av at de som mottar offentlige tilskudd og foreldrebetaling, driver på en måte som har aksept i befolkningen.

Ett tilfelle av misbruk av offentlige midler, er ett for mye.

Derfor heier vi på opprettelsen av et kompetent og uavhengig økonomisk tilsyn. Da spørsmålet i fjor var ute på høring, stilte både PBL og alle de største konsernene seg positive. Barnehagene ønsker å bli kikket i kortene. De har ingenting å skjule.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!