- Vi prioriterer dyr

Mattilsynet er opptatt av at samfunnet får så god dyrevelferd per skattekrone som mulig.

AVSLØRINGER: «Det er Mattilsynets risikobaserte tilsyn som har pekt på dyrevelferdsutfordringer innen slaktekyllingproduksjon», skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Adrian Øhrn Johansen
AVSLØRINGER: «Det er Mattilsynets risikobaserte tilsyn som har pekt på dyrevelferdsutfordringer innen slaktekyllingproduksjon», skriver artikkelforfatteren. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer
Debattinnlegg

Bård Vegar Solhjell tok nylig til orde for å etablere et dyretilsyn, og skille området ut fra Mattilsynet, statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler.

Forslaget begrunnes blant annet med at «statistikk fra Mattilsynet viser at de bare bruker 6,4 prosent av tida si ute i felt på å kontrollere at dyr blir behandlet som de skal». Dette er feil. Dyrevelferd er et av våre tre prioriterte områder. I 2012 var 18,4 prosent av tilsynene våre rene dyrevelferdstilsyn og tallene for tidsbruk tilsvarende. Samlet var 25,9 prosent av tilsynene i fjor knyttet til dyrehold - velferd og helse. Dyrevelferd er det området Mattilsynet bruker nest mest ressurser på, etter matrelatert tilsyn. Vi har landets største veterinærmiljø, og våre 500 veterinærer er der dyrene er; over hele landet.

De mange tilfeller av vanskjøtsel av dyr brukes som argument for at Mattilsynet ikke kan ha ansvar for dyrevelferden. «Avsløringer» innen kyllingproduksjon trekkes fram. Det er Mattilsynets risikobaserte tilsyn som har pekt på dyrevelferdsutfordringer innen slaktekyllingproduksjon. Det virker rart om det vi avdekker skal brukes som argument for at vi gjør en dårlig jobb.

Det er ti år siden politikerne besluttet å opprette Mattilsynet for å følge opp hele verdikjeden fra bås til bord. Tilstanden på en gård kan ha betydning for dyrevelferden, helsesituasjonen og for hvilke smittestoff som til slutt kan ende i maten vår. Mattilsynet ser disse forholdene i sammenheng og kan føre et effektivt, risikobasert tilsyn.

Vi jobber for å bli bedre. I år ser vi spesielt på vår bruk av virkemidler i dyrevelferdssaker, og oppfølging av problembesetninger. I høst møter vi Politidirektoratet for å diskutere bedre oppfølging av alvorlige dyrevelferdssaker. Mattilsynet ønsker altså velkommen en debatt om dyrevelferd. Som veterinærfaglig myndighet er vi opptatt av at samfunnet får så god dyrevelferd per skattekrone som mulig. Debatten må imidlertid være faktabasert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.