DEBATT

Debatt: Menneskerettigheter

Vi prioriterer menneskerettigheter

Men individklageordningen til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, er ikke måten å sikre rettighetene på.

HØY PRIORITET: Regjeringen prioriterer rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser høyt, skriver Marit Berger Røsland. Foto: Olav Heggø / Fotovisjon.
HØY PRIORITET: Regjeringen prioriterer rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser høyt, skriver Marit Berger Røsland. Foto: Olav Heggø / Fotovisjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 7. oktober kritiserer Berit Vegheim i Borgerrettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen regjeringen for at vi ikke ønsker å slutte oss til individklageordningen til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) nå.

CRPD-komiteen har foreløpig behandlet få individklagesaker. Komiteens nåværende sammensetning og arbeidsmetode er ikke egnet for å sikre en betryggende behandling av individklagesaker. Bare sju av 18 komitémedlemmer er jurister og ingen har dommererfaring.

Halvparten av komitémedlemmene jobber for organisasjoner for personer med funksjonsnedsettelser og framstår derfor ikke nødvendigvis som uavhengige. Regjeringen vil følge nøye med på hvordan komiteens praksis utvikler seg.

Det er ikke bare Norge som er uenig i CRPD-komiteens vidtrekkende tolkninger av forbudet mot bruk av tvang og fratakelse av rettslig handleevne. Dette gjelder de fleste andre land. En rekke stater som har ratifisert konvensjonen, har tilsvarende lovverk som Norge når det gjelder vergemål, fratakelse av rettslig handleevne og tvang, og har vurdert sine lovverk til å være i tråd med konvensjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.