- Vi publiserer jo ikke striper for å provosere

Men kritikken er ikke grunnen til at «20 mg Drefvelin» slutter som Dagbladets gjestetegner.

Ny gjestetegner: Erlend Peder Kvam tok mandag over som ny gjesteserietegner i Dagbladet med sin «Rygg og katt».   Illustrasjon: Erlend Peder Kvam/Dagbladet
Ny gjestetegner: Erlend Peder Kvam tok mandag over som ny gjesteserietegner i Dagbladet med sin «Rygg og katt». Illustrasjon: Erlend Peder Kvam/DagbladetVis mer

(Dagbladet):Thomas Drefvelin er mannen bak tegneserien «20 mg Drevfelin». I helgen ga han stafettpinnen som gjestetegner i Dagbladet videre. Stripen Drefvelin hadde på trykk tirsdag i forrige uke, fikk internasjonal kritikk for det kritikerne mener var antisemittisme.

Det er likevel ikke derfor Dagbladet mandag hadde en ny gjestetegner på trykk.

- Nei, det var avtalt for lenge siden, forteller Dagbladets tegneserieansvarlig, Snorre Bryne.

I utgangspunktet skulle Drefvelin gi seg som gjestetegner i februar, men Bryne forteller at han var kjempefornøyd med stripen, så han lot Drefvelin fortsette noen måneder.

At han skulle levere siste stripe i helgen var avtalt for mange uker siden.

Ung, men erfaren Mannen som nå tar over stafettpinnen i gjesteseriespalten er 18 år gamle Erlend Peder Kvam og hans serie «Rygg og katt».

- Hvorfor valgte du Kvams «Rygg og katt» som ny gjesteserie? 

- Han er ung, lovende og overraskende moden. Jeg likte det han gjorde da jeg oppdaget ham på en nettside for tegneserier, sier Bryne.

Bryne forteller at provokasjon aldri er noe mål i seg selv i tegneseriene, men ser ikke bort fra at også Dagbladets nye gjestestripe kommer til å utfordre noen grenser.

- Er «Rygg og katt» også en type serie som provoserer, på lik linje med Drefvelins «20 mg Drefvelin»?

- Det er aldri lett å forutse hva enkelte reagerer på - eller hvorfor. Vi publiserer jo ikke striper for å provosere, men ser ikke bort fra at vår høye takhøyde åpner for enkelte sinte leserbrev. Det kan nok komme noen på «Rygg og katt» også, Erlend er ikke en redd fyr, forteller Bryne. 

«Rygg og katt» skal servere en smålig og pubertal humor med et blodig alvorlig bakteppe, ifølge tegneren selv. Rygg er en undertrykt minoritet som naivt nok ønsker alle godt, Katt er derimot en sadistisk mannssjåvinist som nyter godt av sitt søte ytre, beskriver Kvam.

Tegneseriekonkurranse Annethvert år arrangerer Dagbladet en tegneseriekonkurranse hvor flere talentfulle tegnere har blitt oppdaget og senere kommet på trykk.

- Til høsten er det tid for en ny konkurranse. Vi håper selvfølgelig på stor deltakelse, sier Bryne.

Blant andre Børge Lunds «Lunch» ble oppdaget gjennom konkurransen tidligere.

- Det er veldig vanskelig å få seriene sine på trykk i Norge, og jeg ønsker at nye skal slippe til, forteller Bryne.