DEBATT

Vi pusser på barna som de var gullbarrer

Lykkelige barn vil bli til lykkelige voksne, sier man innvendig, mens man sitter på gulvet og aktiviserer og stimulerer poden for harde livet.

OVERAKTIVISERT: 
Ingen annen foreldregenerasjon er blitt mer oversvømt av eksperter på barneoppdragelse, skriver Kadra Yusuf          Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
OVERAKTIVISERT: Ingen annen foreldregenerasjon er blitt mer oversvømt av eksperter på barneoppdragelse, skriver Kadra Yusuf Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagens foreldre kjører, henter, feier, betaler og overvåker. De har god råd, og er mer beleste og bereiste. De er konstant opptatt av at ungene skal ha det beste til enhver tid. Ifølge SSBs undersøkelse om tidsbruk fra 2012 bruker foreldre, særlig fedre, mer tid på lek, pass, stell og oppfølgning nå enn i 2000.

Det menes mye om dagens foreldre og kjært barn har mange navn: Curlingforeldre koster vekk problemer for sine barn og er meget serviceinnstilte. Helikopterforeldrene sirkler rundt barna så de ikke møter ubehageligheter. Begge er overbeskyttende og detaljstyrende. Droneforeldrene observerer og overvåker mer på avstand. Og glem ikke tigerforeldrene, som krever at barna alltid skal prestere maksimalt.

I Danmark har velmenende foreldre hatt noen dårlige uker i sommer etter at Berlingske Tidende trykket bilder av lange bilkøer med danske foreldre som avleverte sine barn på Roskilde-festivalen. Toget til Roskilde var tomt, fordi foreldrene mente at barna deres saktens kunne trenge privatsjåfør. Noen kom innom festivalområdet med forfriskninger, eller annet som ungdommen måtte trenge. Avisen lurte på om dette var omsorg eller curling. Overlege ved Psykiatrisk center i København, Henrik Poulsen, kalte det hele for omsorgssvikt på 1. klasse (Berlingske: 01.07.14): «Det er skadelig hvis oppdragelse går ut på å beskytte barn mot livet.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer