Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vi pusser på barna som de var gullbarrer

Lykkelige barn vil bli til lykkelige voksne, sier man innvendig, mens man sitter på gulvet og aktiviserer og stimulerer poden for harde livet.

OVERAKTIVISERT: 
Ingen annen foreldregenerasjon er blitt mer oversvømt av eksperter på barneoppdragelse, skriver Kadra Yusuf          Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
OVERAKTIVISERT: Ingen annen foreldregenerasjon er blitt mer oversvømt av eksperter på barneoppdragelse, skriver Kadra Yusuf Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens foreldre kjører, henter, feier, betaler og overvåker. De har god råd, og er mer beleste og bereiste. De er konstant opptatt av at ungene skal ha det beste til enhver tid. Ifølge SSBs undersøkelse om tidsbruk fra 2012 bruker foreldre, særlig fedre, mer tid på lek, pass, stell og oppfølgning nå enn i 2000.

Det menes mye om dagens foreldre og kjært barn har mange navn: Curlingforeldre koster vekk problemer for sine barn og er meget serviceinnstilte. Helikopterforeldrene sirkler rundt barna så de ikke møter ubehageligheter. Begge er overbeskyttende og detaljstyrende. Droneforeldrene observerer og overvåker mer på avstand. Og glem ikke tigerforeldrene, som krever at barna alltid skal prestere maksimalt.

I Danmark har velmenende foreldre hatt noen dårlige uker i sommer etter at Berlingske Tidende trykket bilder av lange bilkøer med danske foreldre som avleverte sine barn på Roskilde-festivalen. Toget til Roskilde var tomt, fordi foreldrene mente at barna deres saktens kunne trenge privatsjåfør. Noen kom innom festivalområdet med forfriskninger, eller annet som ungdommen måtte trenge. Avisen lurte på om dette var omsorg eller curling. Overlege ved Psykiatrisk center i København, Henrik Poulsen, kalte det hele for omsorgssvikt på 1. klasse (Berlingske: 01.07.14): «Det er skadelig hvis oppdragelse går ut på å beskytte barn mot livet.»

Også her hjemme har det vært oppslag om norske foreldre. Mange nok til at selveste Magne Raundalen til slutt rykket ut og friskmeldte dagens foreldregenerasjon. I kronikken «Slipp foreldrene fri» skriver Raundalen at han er lei av svertingen som dagens foreldre utsettes for. Han har også sagt at dette er den beste foreldregenerasjonen noensinne.

Men stemmer det? Hvis vi ser på dagens ungdommer så stemmer det på et vis.

Ifølge sosiolog Gunnar Aakvaag er dagens ungdomsgenerasjon en ordentlig seriøs generasjon som drikker mindre, røyker mindre, ruser seg mindre, debuterer senere seksuelt og søker tryggere utdanninger. Men dagens unge sliter også i mye større grad psykisk. Rapporten Ungdata fra forskningssenteret NOVA viser at én av fire jenter mellom 15 og 16 år har depressive symptomer. I tillegg viser en fersk studie fra NTNU at én av seks ungdommer i videregående skole har selvmordstanker. Også her topper jentene statistikken.

Ingen annen foreldregenerasjon er blitt mer oversvømt av eksperter på barneoppdragelse. Foreldreblader og bloggere, eksperter med og uten faglig tyngde, tabloidaviser, nettforumer og oppdragelsesbøker. I et rikt og individualistisk samfunn som premierer vellykkethet, perfeksjon og mestring, vil dette skape mange usikre foreldre.

Barneoppdragelse er blitt forbrukerjournalistikk: Hvordan kan du og din familie gi ditt barn en lykkelig barndom? Hvordan beskytte ditt barn? Slik kan du skade ditt barn hvis du ikke roser han/henne nok. Hvordan få et sosialt sterkt barn? Hvordan sørge for at barna har mange venner? Hvordan oppdra ditt barn til å bli ener?

Vil du det beste for ditt barn, så dra opp lommeboken, er den underliggende beskjeden. I jakten på en perfekt og lykkelig barndom, gjør vi det voksne er best på, nemlig å tro at lykke kan kjøpes for penger. Ifølge Bror Stende, direktør for mote og fritid i Virke, bruker nordmenn fem milliarder på barneklær. At foreldre styler sine babyer i designtøy er allerede fastslått, eller finansierer vesker til 30- 40 tusen for sine ungdommer. Og velvære: Flere hoteller tilbyr nå egne spabehandlinger for barn.

Bursdagene er blitt nok en arena der foreldre kan bygge sitt barns image.

Holder ikke alt dette, kan du toppe det hele med et mindfulness-kurs for niåringer og barnekurs for bedre selvfølelse. Den fineste gaven foreldre kan gi barna sine er en lykkelig barndom, sier ekspertene, så vi kjører, hente, kjøper, ordner og fikser. Lykkelige barn vil bli til lykkelige voksne, sier man innvendig, mens man sitter på gulvet og aktiviserer og stimulerer poden for harde livet.

Alle rådene dagens foreldre bombarderes med spriker i alle retninger, noe som kan gjøre foreldre usikre. Dette har skapt et stort marked for såkalte eksperter, og markedskreftene profitterer på usikkerheten. For å sitere Camilla Smith, klesagent for barneklær i selskapet Major fashions for minors: «Å få barn er noe av det mest trendy du kan gjøre. Barn er blitt et statussymbol - på samme måte som dyre biler. Foreldre kler dem opp i dyre klær for å vise dem fram.»

Så der sitter vi med hver vår lille unge og dikker og duller som det skulle ha vært en liten gullbarre. Etter hvert som de blir eldre feier vi veien for det dem og turer frem og tror at en viktig del av det å være forelder er å være kravstor på våre barns vegne.

I bladet Utdanningsnytt kunne vi i fjor lese hårreisende eksempler på hvor langt foreldre er villige til å gå for sine barn. Lærere i skole og barnehage fortalte om trusler fra foreldre, advokater, krav om å få gå først i Lucia-toget og foreldre som forlanger helseopplysninger om de ansatte. Foreldre i dag stiller høye krav til seg selv, mange har gjort foreldreskap til en olympisk gren. Men har det gått for langt? Professor i pedagogikk ved NTNU Kjetil Steinsholt skrev en gang: Det å gi våre barn inntrykk av at et lykkelig liv ikke kan bestå av konflikter og uenighet, skrubbsår og tårer, kamp og strid, er kunstig og direkte farlig.

Tygg på den neste gang du får lyst til å betjene dine barn!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!