DEBATT

Vi redder ikke liv ved å bombe båter

Problemet er ikke smuglerne, men krig, håpløshet og mangel på trygge og lovlige alternativer for flukt. Leger Uten Grenser fordømmer EUs politikk om å senke båter for å redde liv.

FORDØMMER EUROPAS POLITIKK: I mai 2015, i fraværet av europeisk handlingsvilje, startet Leger Uten Grenser en redningsaksjon i Middelhavet. - Basert på våre erfaringer kan vi ikke gjøre annet enn å fordømme den merkelige logikken bak å sette i gang militæroperasjoner for å senke smuglerbåter, i stedet for å sørge for trygge og lovlige alternativer til å reise med båt, skriver to styreldere i Leger Uten Grenser. Foto: Francesca Mapelli/MSF
FORDØMMER EUROPAS POLITIKK: I mai 2015, i fraværet av europeisk handlingsvilje, startet Leger Uten Grenser en redningsaksjon i Middelhavet. - Basert på våre erfaringer kan vi ikke gjøre annet enn å fordømme den merkelige logikken bak å sette i gang militæroperasjoner for å senke smuglerbåter, i stedet for å sørge for trygge og lovlige alternativer til å reise med båt, skriver to styreldere i Leger Uten Grenser. Foto: Francesca Mapelli/MSF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På det man beskriver som «rekordtid» har Europas land blitt enige om en maritim operasjon mot smuglerne som tar med seg mennesker fra Libya til Europa i båter over Middelhavet.

«Vi er avhengig av deres støtte for å kunne redde liv», tryglet Fredrica Mogherini, EUs utenrikspolitiske koordinator, ovenfor FNs sikkerhetsråd.

Men vi kan ikke sammenlikne «search and rescue» med «search and destroy». Å senke båter som frakter flyktninger for å redde liv er et absurd forslag.

Europa har mobilisert raskt til krig mot menneskesmuglerne, men de har ikke vist noen som helst politisk vilje til å gi flyktningene et alternativ til farlige reiser over havet.

Menneskene i båtene på Middelhavet blir inndelt i to grupper av de europeiske politikerne, som hevder at den ene gruppen fortjener beskyttelse mer enn den andre, på tross av at begge står overfor de samme uoverstigelige hindrene ved å komme seg inn i Europa.

De som flykter fra krig i Syria og Somalia blir ansett som verdig en slags rettslig status dersom de klarer den farefulle ferden over Middelhavet — og blir omtalt som «flyktninger». Dersom man er fra et land som ikke er i krig, men flykter fra økonomisk kollaps, fattigdom og nød i for eksempel Bangladesh eller Gambia, får man ikke samme anerkjennelse. Da er man «ulovlig immigrant».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.