DEBATT

Vi ringer julen inn

Svart senker natten seg i stall og stue. Solen har gått sin vei, skyggene truer. Det er adventstid og i mange stuer i vårt ganske land, tennes det lys for hver av de fire siste søndagene før jul.

JULEHANDEL:  Butikkvinduet til et julepyntet kjøpesenter i Grensen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
JULEHANDEL: Butikkvinduet til et julepyntet kjøpesenter i Grensen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På NRK hører vi salmeboka minutt for minutt. Julesanger går på repeat og roen senker seg i hus og heim. Eller - vent litt. Ikke alle kan tillate seg at roen senker seg. På kjøpesentrene i vårt langstrakte land holdes det åpent de tre siste søndagene før jul. Ansatte møter deg ikledd en t-skjorte med «jeg er her for deg» og spør smilende «hva kan jeg hjelpe deg med?».

Så altså, mens du tilbringer tid med familie eller venner i en varm stue med tente lys og tenker på om du skal gjøre unna julegaveshoppingen en søndag i advent, haster mange tusen varehandelsansatte på jobb en søndag morgen i adventstiden. Ikke nødvendigvis fordi de har valgt det selv eller har bedre tid enn deg og meg i den hektiske tiden før jul. Men fordi du som forbruker skal få en dag til i uka for å gjøre unna julehandelen.

Julegrana tennes i nabolaget, nissen deler ut poser til de små og så går vi rundt om en enebær busk. Du er kanskje på vei til kjøpesenteret for å handle deg til julens budskap? Du handler inn til julegløggen dere skal ha sammen med venner, til en adventsmiddag med familien eller til antrekket du skal ha på julebordet. Det har ikke de varehandelsansatte mulighet til. De er på jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer