Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi ringer julen inn

Svart senker natten seg i stall og stue. Solen har gått sin vei, skyggene truer. Det er adventstid og i mange stuer i vårt ganske land, tennes det lys for hver av de fire siste søndagene før jul.

JULEHANDEL:  Butikkvinduet til et julepyntet kjøpesenter i Grensen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
JULEHANDEL: Butikkvinduet til et julepyntet kjøpesenter i Grensen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

På NRK hører vi salmeboka minutt for minutt. Julesanger går på repeat og roen senker seg i hus og heim. Eller - vent litt. Ikke alle kan tillate seg at roen senker seg. På kjøpesentrene i vårt langstrakte land holdes det åpent de tre siste søndagene før jul. Ansatte møter deg ikledd en t-skjorte med «jeg er her for deg» og spør smilende «hva kan jeg hjelpe deg med?».

Så altså, mens du tilbringer tid med familie eller venner i en varm stue med tente lys og tenker på om du skal gjøre unna julegaveshoppingen en søndag i advent, haster mange tusen varehandelsansatte på jobb en søndag morgen i adventstiden. Ikke nødvendigvis fordi de har valgt det selv eller har bedre tid enn deg og meg i den hektiske tiden før jul. Men fordi du som forbruker skal få en dag til i uka for å gjøre unna julehandelen.

Julegrana tennes i nabolaget, nissen deler ut poser til de små og så går vi rundt om en enebær busk. Du er kanskje på vei til kjøpesenteret for å handle deg til julens budskap? Du handler inn til julegløggen dere skal ha sammen med venner, til en adventsmiddag med familien eller til antrekket du skal ha på julebordet. Det har ikke de varehandelsansatte mulighet til. De er på jobb.

Jeg skulle gjerne sett at de ansatte har frihet til selv å velge om de skal jobbe søndagene før jul, men realiteten er en ganske annen. På kjøpesentrene er det kjøpesenterets ledelse som avgjør åpningstidene. Verken butikksjef på den enkelte butikk eller de ansatte kan påvirke dette.

Å jobbe de tre siste søndagene skal være frivillig, men det er altså ikke anledning til å avtale seg bort fra å holde åpent søndager i adventstiden. Konsekvensene av det ville vært at butikksjefen ble bøtelagt eller ikke fikk fornyet kontrakten med senteret.

I en undersøkelse blant HKs medlemmer, svarer nær 47 % av de som jobber søndager før jul at de enten blir pålagt det av arbeidsgiver, er redd for negative konsekvenser dersom de svarer nei eller blir tvunget til å jobbe dersom ingen andre kan.

Kom nu og bli med til stallen skal du se. Blakken blir så glad, når vi skal dra av sted. Ja julen ringes inn hvert år, men ikke alle kan delta. Det er ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke har frihet til det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling