DEBATT

Debatt: Amal Aden og ytringsfrihet

Vi risikerer at andre velger taushet når de ser hva Amal Aden har blitt utsatt for

Et problem at det finnes miljøer som stiller seg helt utenfor vår offentlige debatt. De er ikke mange, men de 322 truslene Amal Aden har fått bare denne gangen vitner om betydelig aktivitet.

Trusler og sjikane: Amal Aden sier det samme som Stortinget, men likevel er det bare hun som utsettes for sjikane og trusler, ifølge Jan Bøhler. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Trusler og sjikane: Amal Aden sier det samme som Stortinget, men likevel er det bare hun som utsettes for sjikane og trusler, ifølge Jan Bøhler. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I juni tok jeg opp en debatt i Stortinget og i media om at fundamentalistiske regler og holdninger er et hinder for sysselsetting og deltakelse i noen grupper og miljøer.

Det var bred enighet om hva samfunnets holdning til dette må være, og 16. juni vedtok vi enstemmig at «Stortinget ber regjeringen utarbeide tydeligere retningslinjer for Nav som sikrer at fellesskapet ikke betaler livsopphold til personer som kan, men ikke vil delta i arbeid eller aktivitet av religiøse eller ideologiske årsaker».

Når Amal Aden skriver om dette og mener akkurat det samme som Stortinget, blir hun utrolig nok utsatt for ekstrem sjikane og en mengde trusler. Jeg og andre representanter beskrev slik hun gjorde hvordan noen sier nei til tiltak og jobbtilbud fra Nav fordi de følger strenge regler om alkohol, halalkjøtt, bekledning, omgang med motsatt kjønn, med mer. Andre blir gående hjemme av samme grunn, med eller uten sosiale stønader fra den kommunale delen av Nav.

Det er viktig å merke seg SSBs statistikk fra 9. mai som forteller at det nettopp er blant kvinner fra land med fundamentalistiske innslag, at sysselsettingen er særlig lav. For første generasjons kvinner fra Somalia er den 22 prosent og fra Pakistan, Irak og Afghanistan vel 30 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer