- Vi ser rufsete heavy metalungdom ved siden av oldemødre

Denne helgen feires Django Reinhardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) nå har besluttet å dokumentere overgrep mot romanifolket fra norske myndigheter og organisasjoner, fortsetter feiringen av sigøynerkulturen med Djangofestival 2011 på Cosmopolite i Oslo.

- Dette blir årets høydepunkt for de som liker Djangomusikk. Hit kommer både debutanter og de mest etablerte og råeste utøverne, utbroderer Jon Larsen fra jazzgruppa Hot Club de Norvège. Han startet festivalkonseptet med Cosmopolites leder, Miloud Guiderk.

Django Reinhardt er mannen som gjorde sigøynerkulturen og -musikken, kjennetegnet av det urbane, heseblesende i en ramme av samspill og små detaljer, kjent i hele Europa.

Skadet fingrene Jean-Baptiste Reinhardt ble født 23. januar 1910 i Liberchiesi, vokste opp utenfor Paris i manouchemiljøet og levde i Paris forsteder der han tidlig begynte å spille banjo, fiolin og gitar. 18 år gammel ble flere fingre på venstre hånd skadet i brann og «Django» utviklet en egen teknikk. Etter krigen spilte han med Duke Ellington og utviklet sigøynerjazzen.

Ifølge Jon Larsen er dette en sjanger som har fått en enorm oppsving, og han har en teori på hvorfor denne musikkformen rører oss i vår tid:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer