- Vi ser rufsete heavy metalungdom ved siden av oldemødre

Denne helgen feires Django Reinhardt.

Samtidig som fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) nå har besluttet å dokumentere overgrep mot romanifolket fra norske myndigheter og organisasjoner, fortsetter feiringen av sigøynerkulturen med Djangofestival 2011 på Cosmopolite i Oslo.

- Dette blir årets høydepunkt for de som liker Djangomusikk. Hit kommer både debutanter og de mest etablerte og råeste utøverne, utbroderer Jon Larsen fra jazzgruppa Hot Club de Norvège. Han startet festivalkonseptet med Cosmopolites leder, Miloud Guiderk.

Django Reinhardt er mannen som gjorde sigøynerkulturen og -musikken, kjennetegnet av det urbane, heseblesende i en ramme av samspill og små detaljer, kjent i hele Europa.

Skadet fingrene Jean-Baptiste Reinhardt ble født 23. januar 1910 i Liberchiesi, vokste opp utenfor Paris i manouchemiljøet og levde i Paris forsteder der han tidlig begynte å spille banjo, fiolin og gitar. 18 år gammel ble flere fingre på venstre hånd skadet i brann og «Django» utviklet en egen teknikk. Etter krigen spilte han med Duke Ellington og utviklet sigøynerjazzen.

Ifølge Jon Larsen er dette en sjanger som har fått en enorm oppsving, og han har en teori på hvorfor denne musikkformen rører oss i vår tid:

- Jeg antar at det skyldes at denne musikken har noe ved seg som gjør den tidløs. Den har ingen stive grenser. Den er ikke engang en sjanger. Vi ser rufsete heavy metalungdom ved siden av oldemødre på konsertene. Unge mennesker som har vokst opp med Michael Jackson har ingen skrupler mot å ta i bruk nye elementer.

Gjennomsnittsalderen på utøverne er mellom 13-25, sier Larsen (51) og humrer.

- Jeg er veteran i denne sammenhengen.

Feires over hele kloden Hot Club de Norvege startet markeringen av hundreårsjubileet for Django Reinhardt i 2010 med konsertserien «Django i 100» i regi av Rikskonsertene.

Django blir nå feiret over hele kloden med festivaler, plateutgivelser, samtidig som han var et forbilde for gitarguruer som Jeff Beck og Eric Clapton. Han regnes som en av jazzens mest innflytelsesrike artister, og er en av jazzens første gitarsolister.

Mens romfolket møter motbør i Frankrike, inviterer Jon Larsen sigøynerne inn for å presentere Django Reinhardts musikk. Konsertene blir gjennomført med vaskeekte sigøynere som Bireli Lagrene, av mange regnet som vår tids største gitarist; Sylvain Luc fra Bayonne, som har spilt med kjente størrelser som Al Jarreau; mens Antoine Boyer, som bare er 13 år gammel blir et spennende møte med et nytt gitartalent. Over 50 land har omfavnet festivalkonseptet.

Stort program String-swing gruppa Hot Club de Norvege spilte inn «Tanta til Beate» med Lillebjørn Nilsen, og vant med det Spellemannsprisen i 1981. I fjor mottok Bjørn Ola Bjørntoft og Lars A. Hellebust Edisonprisen for beste musikk til dokumentarfilmen «Jon & Jimmy», dokumentaren som handler om Larsens reiser rundt i Europa på leting etter gitargeniet Jimmy Rosenberg, sigøyneren som roter bort en lovende karriere.

Spør man Larsen om hva som trakk han til denne musikken, svarer han med et spørsmål:

- Hva gjør at vi blir forelska?

Hot Club de Norvège har spilt sigøynerinspirert jazz, eller swingstring, siden 70-tallet og består foruten Jon Larsen av Finn Hauge på fiolin og harmonica, Svein Aarbostad på bass og Per Frydenlund på gitar. Sigøynerswing er leken og spekket med fingerferdige gitar og fiolinprestasjoner - og når gruppa samles til «Tanta til Beate», kaster manoche - de franske sigøynerne — seg inn i melodien.

De som trosser kulda, kan varme seg opp med blant annet Antoine & Sébastien Boyer den 21. januar og Fiona Monbet & Frangy Delporte Trio den 22.januar, for å nevne noen få. Oslo-baserte navn på plakaten er Touché og Jazzbanditt.
 
Djangofestivalen arrangeres på Cosmopolite i Oslo 21. og 22. januar.