Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi ses ikke i Dubai

Emiratene stenger døra for syriske flyktninger, men forsøker å lokke til seg europeiske turister med strandbilder av barn.

IKKE VELKOMMEN: Emiratene og de andre Golfstatene tar ikke imot flyktninger som den syriske gutten på bildet. Men europeiske badegjester er hjertelig velkomne. Foto: EPA / NTB Scanpix.
IKKE VELKOMMEN: Emiratene og de andre Golfstatene tar ikke imot flyktninger som den syriske gutten på bildet. Men europeiske badegjester er hjertelig velkomne. Foto: EPA / NTB Scanpix. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt under den verste flyktningkatastrofen verden har sett på om lag 70 år, har det dukket opp en svær reklamekampanje for flyselskapet Emirates, blant annet i form av svære Clear Channel-boards på bussholdeplasser i Oslo og en helsides annonse i Aftenpostens A - magasinet. «Arkitekter søkes til prosjekter ved sjøen. Sees i Dubai,» lyder teksten over bildet, som viser et harmonisk foreldrepar med to små barn som bygger sandslott på stranda.

Dette skal virke forlokkende på regntrøtte nordmenn. Og det ville nok vanligvis ha fungert. Men i lys av flyktningkatastrofen og golfstatenes rolle, blir kampanjen heller frastøtende.

Samtidig med at De forente arabiske emirater ønsker velbeslåtte europeiske barnefamilier hjertelig velkomne til lek og bading på sine strender, skylles døde flyktninger i land på strendene i Europa. Dette er mennesker som de søkkrike oljestatene i krigsherjede Syrias nærområde - Saudi-Arabia, Bahrain, Qatar, Kuwait, Emiratene - nekter å ta imot.

Golfstatene, som er representert med hele fire land på Det internasjonale pengefondets liste over verdens ti rikeste stater, overlater til alle andre å ta ansvar for barn og voksne på flukt.

Og alle andre tar ansvar, i ulik grad. De langt fattigere nabolandene, Tyrkia, Libanon og Jordan, har tatt imot millioner av syriske flyktninger. I Tyrkia er de reelle flyktningtallene nå over to millioner, i Libanon 1,7 millioner og i Jordan 1,2 millioner, ifølge Røde Kors. Også i Irak, et land med mange interne flyktninger, er det et stort antall syriske flyktninger. Disse landene deler av det de har. Men kapasiteten deres er nå sprengt.

Europa tar også imot mange, selv om det er få i forhold til hvor mange nabolandene tar imot. Ifølge FNs høykommissær vil totalt 400000 båtflyktninger legge ut på den farefulle ferden over Middelhavet i 2015.

Golfstatene har meldt seg ut av flyktningdugnaden. De tar imot gjestearbeidere og folk som har familiebånd til landet, men har ikke ratifisert FNs flyktningkonvensjon. Her finnes ingen infrastruktur for å ta imot flyktninger, ifølge Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit. Ingen flyktningleirer og ikke noe organisert asylsystem. Det har disse statene også fått mye og velfortjent kritikk for.

Kampanjen «Vi sees i Dubai», utarbeidet av Red Media for Emirates og Dubais turistorganisasjon, har ifølge bransjenettstedet Kampanje kostet 150 millioner kroner og skal utfordre tradisjonelle forestillinger om Dubai. Lykke til med dét. Folk får gjøre som de vil. Og ikke at det betyr noe i den store sammenheng, men mine feriepenger får Emiratene ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!