HENSYNSLØSE: NOKAS-ranerne var særs brutale da de stjal nesten 60 millioner kroner i 2004. En politimann ble drept. Foto: Politet
HENSYNSLØSE: NOKAS-ranerne var særs brutale da de stjal nesten 60 millioner kroner i 2004. En politimann ble drept. Foto: Politet Vis mer

«NOKAS-millionene»

- Vi sitter på ufortalte NOKAS-historier

Personer involvert i ransutbyttet etter NOKAS-ranet, som aldri tidligere har fortalt sine versjoner før, skal ha latt seg intervjue i en ny podkastserie.

Publisert

- David Toska fikk tilbud om å være med, men takket nei, sier journalist i Svarttrost produksjoner og podkastskaper Sindre Leganger til Dagbladet.

Sammen med journalistmakker Kjetil Østli slipper han nå seks halvtimelange episoder av det premiereklare programmet «NOKAS-millionene» på lydboktjenesten Fabel.

LAGER PODKAST: Journalistene Sindre Leganger (t.v.) og Kjetil Østli. Foto: Ingvild Grane / Fabel
LAGER PODKAST: Journalistene Sindre Leganger (t.v.) og Kjetil Østli. Foto: Ingvild Grane / Fabel Vis mer

Okkuperte Stavanger

NOKAS-ranet er norgeshistoriens største og mest berømte ran. 5. april 2004 slo et maskert og tungt bevæpnet ranslag til mot tellesentralen til det som den gang het Nokas Kontantservice AS (NOKAS) i Stavanger.

Deler av Stavanger sentrum ble regelrett okkupert mens ranerne slo og skjøt seg gjennom en rute som ledet inn til hvelvet med kontanter. Politiførstebetjent og operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.

LÅ STRØDD: Sedlene lå strødd inne i lokalene etter ranerne forlot bygget. Foto: Politiet
LÅ STRØDD: Sedlene lå strødd inne i lokalene etter ranerne forlot bygget. Foto: Politiet Vis mer

Spres i krim-nettverk

Gjerningsmennene fikk med seg over 57 millioner kroner, men bare 6,5 millioner kroner er gjort rede for i ettertid, sier Leganger. I podkasten «følger de pengene», bokstavelig talt.

- Pengene har interessert oss lenge, for hva skjedde med dem, og hva vet man egentlig om ransutbyttet? I «NOKAS-millionene» følger vi de over 280 kiloene med kontanter så tett vi kan, fra de pakkes ned i 15 svarte bager og bæres ut av NOKAS-sentralen og forsvinner i det kriminelle nettverket til David Toska, forteller journalisten.

- Bringer dere noe nytt til torgs?

- I serien forteller folk som aldri tidligere har fortalt sine versjoner før, blant annet en av ranerne av Munch-museet, og Erling Havnå hevder at han fortsatt sitter på sedler fra Nokas-ranet.

««Sleggemannen» Erling Havnå lar seg intervjue åpent i podkasten. Dagbladet har forsøkt å nå ham for en kommentar, uten hell, men har hørt et utdrag av podkasten hvor Havnå forteller om en mindre sum NOKAS-kontanter som «kanskje befinner seg i Sverige et sted».»

NOKAS-RANET: I dokumentaren «Gåten David Toska» gir hovedmannen bak norgeshistoriens største ranssak, David Toska, sitt første intervju noensinne over 15 år etter Nokas-ranet. Video: NTB Scanpix / Vårt lille land, TV 2. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Glasstøv til besvær

Podkastskaperen sier at den nå «berømte» skuddsikre glassruta, som skapte store problemer for ranslaget under selve ranet, også hjemsøkte dem som fikk jobben med å lagre pengene.

- Den lille andelen av NOKAS-pengene som politiet har klart å beslaglegge, er blant annet funnet på grunn av glasstøv fra ruta som ranerne måtte gjennom. Da de skjøt på glasset sprutet det støv innover i lokalet som la seg over pengene, sier Leganger.

- Det er gjort en håndfull beslag av ranspengene, men bare to store: I safen til en pølsemaker dukket det opp penger, og i en tursekk under trappa til en venn av Betew, legger han til.

NOKAS-ranet:

 • NOKAS – Norsk Kontantservice i Stavanger – ble ranet 5. april 2004. Ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner. Dette er norgeshistoriens største ran. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept under ranet.

15 menn er dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet:

 • David Toska - 18 års fengsel.
 • Kjell Alrich Schumann - 16 års forvaring med en minstetid på 10 år.
 • Erling M. Havnå - 16 års fengsel.
 • Lars-Erik Andersen - 9 års fengsel.
 • Metkel N. Betew - 16 års forvaring med en minstetid på 10 år
 • Ridvan Halimi - 15 års fengsel.
 • Ikmet Kodzadziku - 13 års fengsel.
 • Alf Henrik Christensen - 11 års fengsel
 • Dan Pettersen - 11 års fengsel
 • Johnny Thendrup - 13 års fengsel
 • Thomas Thendrup - 14 års fengsel.
 • Thomas Ingebrigtsen - 4 års fengsel, hvorav 3 år og seks måneder betinget.
 • William Pettersen - 4 års fengsel.
 • Jusuf Hani flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Dømt til seks og et halvt års fengsel i 2010.
 • En NOKAS-vekter som ga Toska innsideinformasjon, ble i 2008 dømt til tre års fengsel.

Uten lønnet arbeid

I serien prater journalistene med flere fra ranslaget. Ranerne er dømt til å tilbakebetale 50 millioner kroner og sliter med gjeld.

- Ifølge dem jeg har prata med, skal ikke pengene finnes mer, men de har samtidig en grunn til å hevde det, for de tjener på at ingen leter etter kontantene. Samtidig forteller politiet at mange ikke har lønnet arbeid, sier Leganger.

I arbeidet med podkasten har de lært mye om hvordan det er å håndtere et stort ransutbytte.

- Ranslaget har ikke kontroll på pengene særlig lenge. Når du er på rømmen og en politimann er drept, er flere hundre kilo med kontanter det siste du vil drasse rundt på. Pengene overlates derfor til bakmenn. Når du er på flukt, samtidig som alle politifolk i landet vil ta deg, trenger du hjelp til alt. Det koster.

- For å vaske dem og seinere ta dem i bruk, må pengene investeres i nye kriminelle handlinger som igjen skaper nye forbrytelser, sier Leganger, og sikter til ranet av «Skrik» og «Madonna» og Wonderboy-saken.

Les Dagbladets saker om NOKAS-ranet og etterspillet her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer