DEBATT

Debatt: Forsvaret

Vi skal beskytte norske borgere

Noen deler av vårt forsvar må av åpenbare grunner være hemmelige.

- FØRER TILSYN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer Dagbladets kommentator i denne replikken. Han understreker at norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Foto: NTB Scanpix
- FØRER TILSYN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer Dagbladets kommentator i denne replikken. Han understreker at norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En god etterretningstjeneste er avgjørende for forsvaret av Norge, og gjør det mulig å forsvare Norge mot truslene vi står overfor. Norsk etterretning har avverget terrorangrep mot Norge og norske borgere.

I mandagens utgave av Dagbladet spør Morten Strand om regjeringen vil ha en etterretningstjeneste som setter norske borgeres liv i fare. Det korte svaret er selvsagt nei. Etterretningstjenestens viktigste oppgave er å beskytte våre borgere. Og de opererer i tråd med norsk lov.

Norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Stortinget har nedsatt kontrollutvalget for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, ofte forkortet til EOS-utvalget. Enhver som mener at de hemmelige tjenestene har begått urett mot seg, kan klage til EOS-utvalget.

Utvalget har innsyn i alle deler av virksomheten til alle våre hemmelige tjenester og fører en uavhengig kontroll av om disse holder seg innenfor regelverket. Utvalget har blitt kraftig styrket de senere år og regjeringen vil styrke det ytterligere. Vi jobber også med et nytt lovverk for Etterretningstjenesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer