Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Forsvaret

Vi skal beskytte norske borgere

Noen deler av vårt forsvar må av åpenbare grunner være hemmelige.

- FØRER TILSYN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer Dagbladets kommentator i denne replikken. Han understreker at norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Foto: NTB Scanpix
- FØRER TILSYN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer Dagbladets kommentator i denne replikken. Han understreker at norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god etterretningstjeneste er avgjørende for forsvaret av Norge, og gjør det mulig å forsvare Norge mot truslene vi står overfor. Norsk etterretning har avverget terrorangrep mot Norge og norske borgere.

I mandagens utgave av Dagbladet spør Morten Strand om regjeringen vil ha en etterretningstjeneste som setter norske borgeres liv i fare. Det korte svaret er selvsagt nei. Etterretningstjenestens viktigste oppgave er å beskytte våre borgere. Og de opererer i tråd med norsk lov.

Norske myndigheter fører nøye tilsyn med de hemmelige tjenestene. Stortinget har nedsatt kontrollutvalget for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, ofte forkortet til EOS-utvalget. Enhver som mener at de hemmelige tjenestene har begått urett mot seg, kan klage til EOS-utvalget.

Utvalget har innsyn i alle deler av virksomheten til alle våre hemmelige tjenester og fører en uavhengig kontroll av om disse holder seg innenfor regelverket. Utvalget har blitt kraftig styrket de senere år og regjeringen vil styrke det ytterligere. Vi jobber også med et nytt lovverk for Etterretningstjenesten.

Noen deler av vårt forsvar må av åpenbare grunner være hemmelige. Den norske E-tjenesten kan ikke bekrefte eller avkrefte hvem som jobber for dem, eller hvordan de jobber med rekruttering, men norske borgere er ikke rettsløse.

Etterretningstjenestens fremste oppgave er å framskaffe informasjon som er viktig for vår sikkerhet, men dette kritiske samfunnsoppdraget skal løses på en måte som ikke er i strid med personvern eller demokratiske prinsipper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!