Debatt: Psykisk helse

Vi skal gjøre mer for barn og unges psykiske helse

Å investere i barn og unges helse, kommer oss alle til gode.

SETT OG HØRT: Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SETT OG HØRT: Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Jeg deler barneombud Inga Bejer Enghs utålmodighet for å hjelpe barn som står i fare for å utvikle, eller har psykiske problemer. Jeg er derfor glad for at vi har lagt fram en opptrappingsplan som spesifikt tar for seg barn og unge.

Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid.

Barneombudet skriver i en kronikk at hun hadde ventet en mer offensiv opptrappingsplan. Opptrappingsplanen peker ut retningen for den videre satsingen på barn og unges psykiske helse. Den favner bredt og involverer alle deler av samfunnet. Tiltakene er rettet inn mot de arenaene hvor barn og unge lever livene sine, i familien, i barnehagen og på skolen, i nærmiljøet og på digitale arenaer. Tidlig innsats er avgjørende for forebygge psykiske plager. Jeg er glad for at planen prioriterer dette.

Barneombudet hevder at planen mangler målrettede tiltak for dem som trenger behandling i barne- og ungdomspsykiatrien. Det er ikke riktig. Utrullingen av pakkeforløp for barn og unge pågår for fullt over hele landet. Barn og unge i psykisk helsevern trenger trygghet, forutsigbarhet og god oppfølging. Pakkeforløpene skal gi dem forsvarlig behandling uten unødvendig ventetid. Brukerperspektivet er sentralt. Pasientens behov skal styre prosessen, og pårørende skal involveres der det er hensiktsmessig. Bedre involvering gir bedre behandling.

Evaluering er også sentralt. Når behandlingen måles, kan den forbedres. Barn og unge i psykisk helsevern skal ha kontinuitet og sammenheng i behandlingen. Derfor får de sin egen koordinator, som skal sørge for at ting ikke svikter underveis, eller i overgangene mellom tjenestene.

Barn og unge med små og store spørsmål bestiller ikke nødvendigvis time hos fastlegen. De trenger noen å snakke med der og da. Derfor det så viktig at det er en helsesykepleier eller en psykolog som kan ta en prat om det som skjer i kroppen eller i toppen. Derfor har vi styrket skolehelsetjenesten hvert år siden vi kom i regjering. Derfor har vi satset på psykologer i kommunene.

Det har gitt resultater i form av 400 nye psykologer og nesten 1000 flere årsverk på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten. Vi har gjort mye – og vi vil gjøre mer. Vi må gjøre det i mange sektorer og i samarbeid med frivillig og privat sektor. Å investere i barn og unges helse, kommer oss alle til gode.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.