DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Vi skal gjøre mer for barn og unges psykiske helse

Å investere i barn og unges helse, kommer oss alle til gode.

SETT OG HØRT: Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SETT OG HØRT: Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid, skriver helseminister Bent Høie. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg deler barneombud Inga Bejer Enghs utålmodighet for å hjelpe barn som står i fare for å utvikle, eller har psykiske problemer. Jeg er derfor glad for at vi har lagt fram en opptrappingsplan som spesifikt tar for seg barn og unge.

Barn og ungdom trenger å bli sett og hørt. De må lære å mestre egne utfordringer, og når de har behov for hjelp, skal de få det uten unødvendig ventetid.

Barneombudet skriver i en kronikk at hun hadde ventet en mer offensiv opptrappingsplan. Opptrappingsplanen peker ut retningen for den videre satsingen på barn og unges psykiske helse. Den favner bredt og involverer alle deler av samfunnet. Tiltakene er rettet inn mot de arenaene hvor barn og unge lever livene sine, i familien, i barnehagen og på skolen, i nærmiljøet og på digitale arenaer. Tidlig innsats er avgjørende for forebygge psykiske plager. Jeg er glad for at planen prioriterer dette.

Barneombudet hevder at planen mangler målrettede tiltak for dem som trenger behandling i barne- og ungdomspsykiatrien. Det er ikke riktig. Utrullingen av pakkeforløp for barn og unge pågår for fullt over hele landet. Barn og unge i psykisk helsevern trenger trygghet, forutsigbarhet og god oppfølging. Pakkeforløpene skal gi dem forsvarlig behandling uten unødvendig ventetid. Brukerperspektivet er sentralt. Pasientens behov skal styre prosessen, og pårørende skal involveres der det er hensiktsmessig. Bedre involvering gir bedre behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer