«Fengslet og forlatt»:

Vi skal gjøre mer

Bryter du loven i Norge, må du ta straffen din. Du kan komme til å bli fengslet. Men du skal ikke bli forlatt.

SKAL GJØRE MER: Våre departementet har snakket sammen om disse innsatte tidligere. Vi har gjort noe – men ikke nok. Derfor skal vi gjøre mer, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (bildet) sammen med helseminister Bent Høie.

Foto: Henning Lillegård
SKAL GJØRE MER: Våre departementet har snakket sammen om disse innsatte tidligere. Vi har gjort noe – men ikke nok. Derfor skal vi gjøre mer, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (bildet) sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Henning LillegårdVis mer
Meninger

Brennpunkt-dokumentaren «Fengslet og forlatt» forteller om de mest krevende innsatte og de mest krevende pasientene. Vi har ikke greid å behandle dem godt nok – verken som innsatte eller pasienter. Men når Dagbladets leder antyder at regjeringen ikke bryr seg nok om dem, så er det feil.

Våre departementet har snakket sammen om disse innsatte tidligere. Vi har gjort noe – men ikke nok. Derfor skal vi gjøre mer.

Dette har vi gjort:

  • Opprettet et ressursteam på Ila i 2014 som jobber for å motvirke isolasjon og få de innsatte i aktivitet.

  • Bevilget 33 millioner til forprosjektering av ny regional sikkerhetsavdeling i Helse Sør-Øst som skal lokaliseres ved Ila fengsel. Det vil gi et bedre helsetilbud.

  • Styrket fengselshelsetjenesten med 10 millioner kroner i fjor og 5 millioner kroner i år.

  • Bedt de regionale helseforetakene om å styrke det psykiske helsetilbudet til de innsatte i fengslene.

Og dette vil vi gjøre:

  • Redusere bruken av isolasjon i norske fengsler fordi det kan være skadelig for de innsatte.

  • Jobbe med flere tiltak for å få de innsatte i aktivitet og heve kompetansen til de ansatte.

  • Evaluere ressursteamet. Det vil gi oss et godt grunnlag for å vurdere nye tiltak.

  • Vurdere en forsterket fellesskapsavdeling på Ila fengsel.

  • Vi har styrket og vil fortsette å styrke helsestasjonene og skolehelsetjenesten for å fange opp sårbare familier og utsatte barn og unge.

Vi er overbevist om at dette vil føre til bedring av soningsforhold og helsetilbud på kort og lang sikt. Bryter du loven i Norge, må du ta straffen din. Du kan komme til å bli fengslet. Men du skal ikke bli forlatt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.