KOMMENTARER

Debatten om anmeldelsen av Langelands roman:

Vi skal ikke selge boka di

Kritikernes oppgave er å være en uavhengig vurdering og en motsats til reklamen, ikke å «skape leseglede».

BASKETAK: Etter at Dagbladets Cathrine Krøger ga Henrik Langelands roman dårlig kritikk, beskyldte forlagets representant henne for å føre en personlig vendetta og ikke bidra til å «spre leseglede». Men kritikeren skal ikke hjelpe forlaget med markedsføringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladt.
BASKETAK: Etter at Dagbladets Cathrine Krøger ga Henrik Langelands roman dårlig kritikk, beskyldte forlagets representant henne for å føre en personlig vendetta og ikke bidra til å «spre leseglede». Men kritikeren skal ikke hjelpe forlaget med markedsføringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en uforutsigbar verden, men dersom du jobber som anmelder i en avis, er det i alle fall én ting du kan være bomsikker på. Like sikkert som vinter blir til vår kommer du til å bli beskyldt for å ha vikarierende motiver eller dårlig moral eller begge deler dersom du skriver en negativ anmeldelse. Det skjedde nylig med min kollega Cathrine Krøger, etter at hun ga Henrik Langelands nye roman «Showtime!» terningkast 2.

Knut Gørvell, salg- og markedsdirektør i Langelands forlag Cappelen Damm, gikk hardt ut på Facebook og anklaget Krøger for å bedrive «lyst-slakting» og for å drive «en personlig vendetta» mot Langeland, det siste til tross for at Krøger hadde gitt Langeland gode anmeldelser tidligere. Hva angår det første, var det basert på at Krøger hadde sagt i et intervju at det kunne være morsomt å slakte. Men beskyldningen var basert på en tankefeil.

Mens de fleste anmeldere nok vil mene at det er en egen kreativitet over å skrive en negativ anmeldelse, fordi du må beskrive et misforhold mellom ambisjon og resultat som iblant kan være direkte komisk, er det ikke slik at anmelderen leter etter muligheter for å slakte. Både anmeldere, lesere og forlagsfolk ønsker seg, på litteraturens vegne, flest mulig gode bøker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer