IKKE HELT I MÅL: Homofile tørr ikke å holde hender i Oslos gater. Åpenhet og synlighet er viktig også utenom Pride, skriver artikkelforfatterne. Foto: Olesia Bilkei / Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE HELT I MÅL: Homofile tørr ikke å holde hender i Oslos gater. Åpenhet og synlighet er viktig også utenom Pride, skriver artikkelforfatterne. Foto: Olesia Bilkei / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Hatkriminalitet:

Vi skal ikke skamme oss

Hatkriminalitet mot homofile, lesbiske bifile og trans-personer må og skal tas på alvor. Vi har fortsatt en vei å gå.

Meninger

Du holder hender med kjæresten. Dere blir kalt vemmelig og får høre at dere bør bli skutt. Du kysser en date god natt. Du må løpe fra menn som til slutt slår deg ned på åpen gate og du blør. Du forteller omverden at du har funnet en du elsker. Du blir drapstruet og må gå med voldsalarm.

Vegard Rødseth Tokheim
Vegard Rødseth Tokheim Vis mer

Alle tre hendelser over har skjedd i Oslo i løpet av året. Vi er mektig lei av at hatet mot kjærligheten fortsatt er så sterkt hos mange. Vi har alle opplevd den fantastiske følelsen som kjærlighet er. Da skal man ikke oppleve hat og utrygghet for seg selv og den man er glad i.

I fjor mottok Politiet 83 anmeldelser av hatkriminalitet mot LHBT-personer. I tillegg vet vi fra innbyggerundersøkelsen at kun én av tre anmelder. Ofte er gjerningspersonen ukjent.

I fra Anmeldt hatkriminalitet i Oslo 2017 kan man lese at halvparten av alle som blir utsatt for hatkriminalitet er under 30 år. Det er flest homofile menn som anmelder hatkriminalitet, men det anmeldes også hatkriminalitet fra lesbiske og trans-personer.

Det er en økning av anmeldelser innen hatkriminalitet fra 41 tilfeller i 2016 til 46 tilfeller i fjor i Oslo. Likevel gir ikke dette grunnlag nok til å si at vi beveger oss i feil retning. Det er positivt om færre vegrer seg fra å anmelde enn tidligere og Politiet blir stadig flinkere til å avdekke og følge opp hatkriminalitet.

Regjeringens handlingsplan for LHBTI-feltet, «Trygghet, mangfold, åpenhet», legger opp til at man skal lage en felles veileder for registrering av hatkriminalitet, felles definisjoner for hatkriminalitet i hele landet og ha større fagmiljø innen feltet nettopp for å bekjempe hatkriminalitet. Det er et helt nødvendig arbeid for å sikre oppfølgning over hele landet, ikke bare i Oslo der man har en egen hatkrimgruppe.

Et viktig og riktig signal ble sendt i våres, da et enstemmig Storting innlemmet trans-personer i hatvolddefinisjonen. Hatet florer på nett også, men i motsetning til mange andre menn som hater er de ikke bare kjellerrebeller. Våre hatere har ikke problemer med å si det til oss rett frem mens vi går på gaten.

Helge Ytterøy L’orange
Helge Ytterøy L’orange Vis mer

Noen av oss vegrer oss for å gå hånd i hånd sent om kvelden. Noen unngår deler av Oslo. Vi har begge to opplevd det selv. Ikke fordi vi skammer oss, men fordi statistikken sier at det kan være en risiko å ta. Slik skal vi ikke ha det i Oslo.

Hver Pride så leser man debatter rundt glitter og glam, men å få lov til å være seg selv og til å elske den man vil, er det Pride handler om. Det var derfor 40 000 gikk i Oslos gater for litt siden. Det var derfor 250 000 så på. De hyllet kjærligheten slik den er og mangfoldet Oslo er kjent for.

Vi har fortsatt en vei for at den anerkjennelsen vi ser under Pride skal bli hverdagsanerkjennelse, hele året i hele landet. Derfor er åpenhet og synlighet viktig utenom Pride, og derfor er holdnings- og informasjonsarbeid viktig i alle lag av samfunnet – ingen skal skamme seg over den de er.