Vi skal kle fjellet med menneske og våpen

Gamle AKP-ere kommer stadig nærmere lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er vanskelig å lese «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» som en roman. Ikke nødvendigvis fordi hovedpersonen Tor Jonsen er som snytt ut av nesa til forfatteren Tor Obrestad, og miljøet han vanker i minner mistenkelig om partiet AKP (m-l), men fordi romanen er formet som en anekdote- og diskusjonspreget memoarbok som stiller det overordnede spørsmålet: Hva gikk galt? Forfatteren har brukt mange år på å samle inn stoffet og har hatt samtaler med ledende figurer (ikke de mest hardkokte, som Tron Øgrim og Pål Steigan).

Sympatisk

Og Obrestad takker Kåre Willoch for hjelpen. Snodig. Forklaringen er at Jonsen treffer eksstatsministeren på toget og de slår av en prat om hvordan myndighetene betraktet denne aparte rørsla. Er Willoch en fiksjon? Sa han det han sier - at maoistene var «tullinger»? Hadde han virkelig på seg hvite joggesko? Gud veit. Men la oss si at dette partiet faktisk eksisterte, og la oss si at romanen er en sakprosabok i kamuflasjedrakt. Obrestad framstår med noen få unntak som en sympatisk selvransaker, og han viser fram all galskapen usminket, skjønt han selv utad lenge framsto som en av de mest skråsikre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer