- Vi skal legge til rette for 428 kulturløft

«Kulturløftet 3» lagt fram i dag.

INNGANGSORD: Regjeringa la i dag fram Kulturløftet 3 på Sukkerbiten utenfor Operaen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
INNGANGSORD: Regjeringa la i dag fram Kulturløftet 3 på Sukkerbiten utenfor Operaen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Stortingsvalget til høsten blir et valg om kultur. Vi er det eneste regjeringsalternativet som vil følge opp målsetningen om at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturen, sa statsminister Jens Stoltenberg da regjeringen i dag la fram den tredje utgaven av Kulturløftet

Stoltenberg, kulturminister Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete var alle til sted på Sukkerbiten utenfor Operaen i Oslo da de rødgrønne i formiddag la fram det tredje Kulturløftet for presse og frammøtte.

- Kultur skaper gode opplevelser og livskvalitet. Det skaper deltakelse, mestring og innsikt. Derfor legger regjeringen fram et nytt Kulturløft med en rekke omfattende satsinger, sa Stoltenberg.

Blant annet skal satsingen på barne- og ungdomskultur, og den lokale og regionale kulturen nå løftes.

Den kulturelle grunnmuren
Da Enger-utvalget med tidligere kulturminister Anne Enger bak roret la fram sin kulturutredning i mars i år trakk de særlig fram den kulturelle grunnmuren som nødvendig satsingsområde i tida framover.

Kulturminister Hadia Tajik har i en stund hintet om at den lokale kulturen vil være i førersetet når den tredje delen av Kulturløftet skulle legges fram.

Og den kommunale og regionale satsinga skal nå være sentralt i det nye Kulturløftet, ifølge kulturministeren i dag:

- Vi skal legge til rette for 428 Kulturløft, sa kulturminister Tajik, og viste til antallet kommuner i Norge.

Hun trakk fram tre hovedpoenger i den nye kultursatsinga:

- Den kulturelle grunnmuren, flere kulturelle kraftsentre som kan utfordre hverandre, og kvalitet og talentutvikling.

Kulturskolene
Til tross for stormende jubel fra store deler av kulturlivet etter de økte kulturbevilgningenebevilgningene, er det også mange som har vært kritiske til deler av regjeringens kulturpolitikk. Blant annet har flere etterlyst en kultursatsing på kommunenivå. Særlig kommunale institusjoner som folkebibliotekene og kulturskolene har hatt behov for et løft. Det skal det nå bli råd med, ifølge regjeringa.

- Kulturløftet har gitt fire tusen nye barn muligheten til å gå på kulturskolen. Nå skal vi videre. Til høsten vil alle få tilbud om en gratis kulturskoletime og fremover vil vi gi statlig støtte til kommunenes satsing på sosial utjevning og faglig styrking av kulturskolen, sa SV-leder Audun Lysbakken.

KULTURLØFTET 3: Statsminister Jens Stoltenberg, kulturminister Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og kommunalminister Liv Signe Navarsete var alle til stede da det nye Kulturløftet ble lagt fram i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
KULTURLØFTET 3: Statsminister Jens Stoltenberg, kulturminister Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og kommunalminister Liv Signe Navarsete var alle til stede da det nye Kulturløftet ble lagt fram i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer

Et tiltak regjeringa nå skal sette igang er økt samhandling mellom forvaltningsnivåene for å sørge for at Kulturløftet blir fulgt opp i kommunene.

- Et rikt og variert kulturtilbud er viktig for å skape attraktive lokalsamfunn. Vi ser fra resultatene av de foregående kulturløftene at det nå er behov for et lokalt kulturløft. Vi trenger en jevnere geografisk fordeling av kulturmidlene og en styrking av de lokale kulturinstitusjonene, sa kommunalminister og SP-leder Navarsete.

- Forutsigbart
Høyres kulturpolitiske talsperson, Olemic Thommessen, sier at hans første reaksjon på det nye kulturløftet er at det var forutsigbart.

- Regjeringen har vært på rundtur i alle landets fylker og fått gode idéer og innspill, og vi har ventet spent på resultatet. Det var mye bra, men det har ikke kommet av seg selv. Mange av tiltakene er også forslag fra de borgerlige partiene som regjeringen har stemt ned i løpet av den siste fireårsperioden.

- Det er to åpenbart svake områder. Det ene er frivillighetspolitikken. Det er ingen tiltak for styrking av økonomien, og ingen grep for forenkling.

- Et annet område med påfallende lite nytt er kulturminnevernet. Regjeringen ønsker å trekke det mer inn, og det er positivt. Men hva har de tenkt til å gjøre? Jeg kan ikke se at de kommer med noen forslag til saker av betydning.

Thommessen har lenge ønsket seg en lokal kultursatsing. Han mener nå at regjeringa har lagt fram noen gode idéer, men savner konkrete tiltak.

- De sier de vil forbedre samordningen mellom forvaltningsnivåene, men ikke noe om hvordan det skal skje. Det henger litt i lufta. Jeg ønsker meg tydeligere konkretisering. Men det er noen områder vi er enige om.

IKKE IMPONERT: Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommesen mener det nye Kulturløftet var forutsigbart. Foto: Thomas Rasmus Skaug
IKKE IMPONERT: Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommesen mener det nye Kulturløftet var forutsigbart. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer