Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klima:

Vi skal løpe raskere og produsere mer, for å kjøpe mer og kaste mer

Tornerose-minister Elvestuen fortsetter en stolt tradisjon fra alle landets tidligere regjeringer: Å trekke oss alle med i klimadvalen.

EN VEKKER: Klimaminister Ola Elvestuen sier at sommerens varme vil være en vekker for folk i klima- og miljøspørsmål. Regjeringspartner FrP er derimot mer opptatt av å nyte sommerheten, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog
EN VEKKER: Klimaminister Ola Elvestuen sier at sommerens varme vil være en vekker for folk i klima- og miljøspørsmål. Regjeringspartner FrP er derimot mer opptatt av å nyte sommerheten, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag markerte vi jordens overforbruksdag, som faller på den dagen vi har brukt opp det kloden vår kan tåle av ressursforbruk på ett år. Ikke overraskende kom årets overforbruksdag tidligere enn noen gang.

For bare 18 år siden, i år 2000, falt dagen på 23. september. Med andre ord går utviklingen fortsatt feil vei. Vi skal løpe raskere og produsere mer, for å kjøpe mer og kaste mer.

Klimaminister Ola Elvestuen sa forleden at han regnet med at sommerens varme ville være en vekker for folk i klima- og miljøspørsmål. Regjeringspartner FrP er derimot mer opptatt av å nyte sommerheten. Det er ikke bare folket som trenger en vekker - det gjør helt klart dagens regjering også.

Oljeindustrien har fortsatt det regjeringen kaller stabile rammevilkår, som fører til at det investeres syv ganger mer i olje enn i all annen industri til sammen. Nye oljefelt spiser opp hele utslippskuttet fra norsk elbilsatsning. Apropos - å hurtiglade en elbil er mange steder dyrere enn å fylle tanken med bensin og diesel.

Avgiftene på fossilt drivstoff skal ikke røres. Fossilbiler har blitt billigere. Utslippene i kvotepliktig sektor gikk, utrolig nok, opp i fjor. Flyplasser skal bygges ut, men togsatsningen utsettes. Bøndene skal produsere stadig mer, og troen på at varmere vær gir større avlinger ligger fast i regjeringens langtidsplaner.

Den søvndyssende beskjeden fra regjeringen er at det går bra med norsk klima- og miljøpolitikk. Det vekker også minst mulig kritikk fra klimafornekterne som sitter i regjering. Og det får kanskje de fleste til å føle seg bra. Vi er flinke. Norge er gode.

Sannheten er selvfølgelig at både Norges og verdens klimapolitikk holder stø kurs mot tre-fire graders global oppvarming, et økologisk og økonomisk mareritt. Men Tornerose-minister Elvestuen fortsetter en stolt tradisjon fra alle landets tidligere regjeringer: Å trekke oss alle med i klimadvalen.

At vi resten av året overforbruker Jordens ressurser, burde fått alle varsellamper til å blinke rødt. I stedet holder vi fast på en behagelig drømmesøvn, uten mareritt i sikte.

Men verden vil ikke belønne de som sover. Vi har ikke bruk for en håpefull minister som venter på at folket skal våkne og kreve at han begynner å gjøre noe. De Grønne sier nei til regjeringens rovdrift på mennesker og miljø. Og vi forventer mer av en klima- og miljøminister.

Når skal du våkne, Elvestuen?