-Vi skal ta filmdagen tilbake

Dagbladet gir alle som er opptatt film, tv-serier og scene mer å lese.

FILMFOKUS: Fire spennende spaltister inngår i Dagbladets filmsatsing på torsdager. Filmanmelder Synnøve Macody Lund (nummer to fra venstre), programleder Hasse Hope og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mens Henriette Steenstrup ikke var til stede da bildet ble tatt. Reportasjeleder Gro Rognmo til venstre og filmanmelder Mikael Godø helt til høyre. Foto: NINA HANSEN
FILMFOKUS: Fire spennende spaltister inngår i Dagbladets filmsatsing på torsdager. Filmanmelder Synnøve Macody Lund (nummer to fra venstre), programleder Hasse Hope og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mens Henriette Steenstrup ikke var til stede da bildet ble tatt. Reportasjeleder Gro Rognmo til venstre og filmanmelder Mikael Godø helt til høyre. Foto: NINA HANSENVis mer

(Dagbladet): - Vi skal skape et miljø rundt filmanmeldelsene og ta tilbake torsdag som den store filmdagen, sier Gro Rognmo, reportasjelder for Dagbladets nye filmseksjon «Premiere».

Hver torsdag framover får filminteresserte avislesere 8-10 sider godt filmstoff.  

- I tillegg til film skal vi også skrive om kvalitets-tv-serier.  Vi ser jo at stadig flere følger med på de store tv-seriene og at film og tv er i ferd med å møtes, sier Rognmo.

Hun understreker at Dagbladet, selvsagt, vil fortsette å anmelde alle filmer som kommer på norske kinoer.

I tillegg vil avisa by på aktuelle  filmreportasjer, filmtrender, et personintervju og filmanmelder Mikael Godø skriver også kommentarer.

Fire, profilerte filmpersoner - og filmelskere - skal bytte på å skrive filmspalter i «Premiere»-seksjonen  

- Vi har valgt spennende personer som har ulike ståsted i filmbransjen. Vi tror deres spalter vil bli inspirerende og underholdende lesning. At de vil se på bransjen med både skrått og politisk blikk, sier Gro Rognmo.

Skriver om film i Dagbladet • Programleder Hasse Hope (27) har vært med «Tweet4tweet »(2012) på NRK3 (2012) og var programnleder i humortalkshowet «Karl Johan» (2012-2013) med Erik Solbakken på NRK1. Utdannet tekstforfatter på Westerdals School of Communication og har studert japansk.

• Komiker og skuespiller Henriette Steenstrup (38) er mest kjent for «En god nummer to» (2008-2009), «Torsdag kveld fra Nydalen »(2009-) på TV2 og «Nårje» (2012) på samme kanal.

• Filmanmelder Synnøve Macody Lund (37) anmelder film i TV2, har utdanning i dokumentarfilmregi og har vært filmanmelder i Natt&Dag og Filmmagasinet, laget dokumentar om Kon-Tiki-eventyret og spilt en av hovedrollene i «Hodejegeren» (2012).

•   Regissør og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen (41) har laget filmene «Izzat» (2005), «Varg Veum Bitre Blomster »(2007), «Den S?iste Revejakta» (2008) og tvserien  «TAXI »(2011), i tillegg til å ha skrevet oppfølgeren til  «TAXI »som romanen  «GASS» (CappelenDamm 2012).
 
Kjapp filmprat med Hasse Hope: - Noen tanker om den nye spalten din i Dagbladet?

- Jeg liker å ta utgangspunkt i en observasjon jeg er fornøyd med, for så å utbrodere den til det forhåpentlig blir en smule lættis, sier Hasse Hope.

- Starten på din filminteresse?

- Jeg var nerd i mitt forrige liv på ungdomsskolen. Jeg kjøpte tre-fire DVD-er i uka selv om DVD-er dengang var veldig dyrt og jeg dermed ikke hadde penger til klær og godteri.

- Sjangeren jeg likte best var bisarr science-fiction, for eksempel Terry Gilliam og John Carpenter var jeg veldig opptatt av. Jeg eide tre forskjellige utgaver av «Bladerunner» og var skikkelig nerd, og det er jeg jo forsåvidt fortsatt, men nå har jeg i tillegg fått meg to-tre venner.

SPALTIST: Synnøve Macody Lund skal skrive om film i Dagbladet på torsdager. Foto: NINA HANSEN
SPALTIST: Synnøve Macody Lund skal skrive om film i Dagbladet på torsdager. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Hva ser du mest på for tida?

- Det går mest i tv-serier som jeg gjerne ser rett etter jobben, før jeg treffer kjæresten min (som har noe ulik seriesmak som meg). I en lang periode så jeg veldig mye på «Mad Men», og de førte til at jeg la om hele hele klesstilen min.

- Hvordan da?

- Jeg hadde mer rocka stil, men la om til den stilen jeg har i dag, inspirert av Don Drapers garderobe. Det har blitt en klisjé å si man er inspirert av ham, men seriøst, jeg kommer til å fortsette å se ut som en 80 år gammel mann til jeg er 90.

- Andre serier?

-I det siste har det gått i «House of cards». Latterlig, helt tullete bra. Med denne serien med en seriøs A-nivå-skuespiller i hovedrollen, ble skillet mellom tv-serie og film fullstendig borte.

- Nå virker det som jeg kun ser på serier, men det er mest fordi jeg sjeldnere og sjeldnere har konsentrasjon til å se en hel film uten å bli distrahert av sosiale medier. Jeg lover å skjerpe meg.

- Hvorfor er du opptatt av film?

- Fordi det er så inmari mye som skal til for at en film er god. Skuespill, historie, manus, cinematografi - det er så himla vakkert når alle disse variablene fungerer på samme tid, sier Hasse Hope.

Kjapp filmprat med Henriette Steenstrup - Noen tanker om den nye spalten din i Dagbladet?

- Jeg er skuespiller, men føler meg fri til å skrive fra ulike perspektiver. Det skal bli gøy å skrive om fag, for jeg er jo veldig opptatt av faget mitt og å analysere hvorfor ting er gøy eller ikke gøy, sier Henriette Steenstrup.

- Er du filmnerd?

- Ja, egentlig vil jeg jo helst gå på kino hver dag. Men det medlemskapet mitt på Cinemateket er ikke like hyppig brukt som før, men det handler jo om jobbing og at jeg er småbarnsmor.

- Hva ser du på for tida?

LÆTTIS: Humoristen og programlederen Hasse Hope håper han klarer å skrive noe som er litt lættis. Foto: NINA HANSEN
LÆTTIS: Humoristen og programlederen Hasse Hope håper han klarer å skrive noe som er litt lættis. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Jeg er litt pensjonist og har nettopp fått orden på HBO Nordic og Netflix. Nå har jeg nettopp sett ferdig «Game of Thrones,» sesong 3. Ellers ser jeg på« Enlightened», serien til Laura Dern - en seriene om kvinnelige gærninger som er litt i tida, og så er det «Newsroom» som ble lagt ned, og «Boss» på Netflix.

- Starten på filminteressen?

- Jeg tror det startet med Astrid Lindgren, med alt fra «Brødrene Løvhjerte» til Pippi. Alle de svenske barneprogrammene jeg så på, påvirket meg trolig. Jeg oppdaget følelsen av å bli dratt i en annen verden, sier Henriette Steenstrup.    
 
Kjapp filmprat med Synnøve Macody Lund - Noen tanker om den nye spalten din i Dagbladet?

- Jeg tror jeg vil prøve på noe så gøy og kjedelig som å kombinere personlige tanker med min uhelbredelige trang til analyse. Jeg er nok hakket mer teoretisk i forhold til film enn det jeg må gi inntrykk av på seks minutter på «God Morgen Norge» eller hvor det måtte være. Når en film virkelig berører meg kan jeg bli besatt av å knekke kodene til hvorfor ting funker, sier Synnøve Macody Lund.

- Var var starten på filminteressen?

 -Jeg var ingen ferdigfødt filmnerd. Fascinasjonen for film vokste frem som en del av en interesse for Fortellingen, både innen litteratur, film og kunst forøvrig. Da jeg tok mellomfag i litteraturvitenskap skrev jeg om veien fra bok til film. Etter dette var jeg solgt, og måtte bare ta filmvitenskap. Deretter kom behovet for å studere det praktiske. At jeg skulle spille i en film hadde jeg vel aldri trodd.

- Hva ser du mest på?

- Jeg er jo så heldig at jeg kan starte dagen med kaffe, brioche og en filmvisning på Filmens Hus, de ukene jeg anmelder. Hjemme ser jeg mye tv-serier. Mest på Netflix, da jeg har en upålitelig TV som ikke vil bli venner med Altibox-dekoderen min.

- Jeg ser nok i snitt en film til dagen. Hvis jeg ikke har barna, og ikke klarer å skrive på boka mi, kan jeg se en hel tv-serie i en «go».

- Hvorfor er du opptatt av film?

- I mine øyne er den gode historien meningen med livet. Å sortere elementer fra virkeligheten og fantasien til en fortelling som ikke bare er personlig, men også universell er selve nøkkelen til kommunikasjon mellom mennesker: gjenkjennelse, innlevelse og empati.

- Bare tenk på hvordan vi selv lager historier ut av våre egne liv - i oss selv og for de som måtte bry seg. Tenk på hvordan selve måten å fremstille vår fortid og nåtid hjelper oss til å takle motgang, traumer eller lykke. I spennet mellom virkelighet og fiksjon.

- Historier hekter hendelser sammen og gir oss en følelse av at vi lever i en verden som har årsak, virkning, mål og mening. Filmens form er som skapt for dette. Den felles opplevelsen.

- Filmen du aldri glemmer?

FILMMANN: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har flere suksessfilmer på CV-en. Foto: NINA HANSEN
FILMMANN: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har flere suksessfilmer på CV-en. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Jeg kommer nok aldri over den første gangen jeg så «Magnolia». Ikke at det ikke hadde vært laget lignende filmer før. Men det var den alderen og de studiene jeg var i akkurat på den tiden som gjorde at jeg fikk denne åpenbarende opplevelsen av at SÅNN - sånn kan det også gjøres.

Kjapt intervju med Ulrik Imtiaz Rolfsen - Hva skal du skrive om?

- Mitt personlige forhold til film, serier og skapelsesprosessen, sier han.

- Hva ser du på?

- Jeg er midt i «Weeds» nå. Litt tullete serie som begynner å bli mer alvorlig. Skal snart begynne med sesong 4 «Breaking Bad», en serie jeg liker godt, men som bare blir mørkere og mørkere.

- Filmen du aldri glemmer?

- Det er så mange - for ulike tidspunkt i livet. Men den jeg kommer tilbake til - på mange ulike plan - er «2001 - en romodyssé» av Staley Kubrick.

- Hvorfor jeg er opptatt av film og serier?

- Det er vår tids mest komplekse kunst- og fortellerform. Det er leirbålfortellingen i moderne drakt. Historiene samler oss og gir oss felles opplevelser. Jeg elsker både å se og å skape filmhistorier, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen.

SKUESPILLERBLIKKET: Henriette Steenstrup er filmnerden som ser mest på tv-serier for tida. Nå skal hun skrive om film og scene for Dagbladet. Foto: NINA HANSEN
SKUESPILLERBLIKKET: Henriette Steenstrup er filmnerden som ser mest på tv-serier for tida. Nå skal hun skrive om film og scene for Dagbladet. Foto: NINA HANSEN Vis mer