TØFF MINISTER: Jeg er stolt over å ha en innvandrings- og integreringsminister som fremmer tøffe og nødvendige tiltak, skriver innsenderen. Bildet viser Sylvi Listhaug presentere Intergreringsmeldinga på Sentralen i Oslo tidligere i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TØFF MINISTER: Jeg er stolt over å ha en innvandrings- og integreringsminister som fremmer tøffe og nødvendige tiltak, skriver innsenderen. Bildet viser Sylvi Listhaug presentere Intergreringsmeldinga på Sentralen i Oslo tidligere i år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vi skal være glad vi har Listhaug

Den snillistiske asylpolitikken mange ønsker seg, har fått dystre konsekvenser i flere andre europeiske land.

Meninger

Kaja Elise Hilleren skriver i Dagbladet 2. august om Listhaug og regjeringens asyl- og integreringspolitikk.

I motsetning til Hilleren, som skammer seg over den norske innvandringspolitikken, er jeg stolt over at Stortinget tidligere i år vedtok norgeshistoriens strengeste innvandringspolitikk. Slik kan vi sikre at det norske velferdssamfunnet bevares også for vår generasjon.

Asyldebatten er følelsesladd, og da er det viktig å huske på at Norge, Europa og resten av verden står overfor den største flyktningkrisen i nyere tid. Den snillistiske asylpolitikken som Hilleren og mange andre ønsker seg, har fått dystre konsekvenser i flere andre europeiske land.

LANGSIKTIG: Vi må tenke langsiktig, for å sikre en bærekraftig innvandringspolitikk som skal bevare velferdssamfunnet for framtidige generasjoner, skriver Cathrine Løwer Dahlquist (FpU). Foto: Privat
LANGSIKTIG: Vi må tenke langsiktig, for å sikre en bærekraftig innvandringspolitikk som skal bevare velferdssamfunnet for framtidige generasjoner, skriver Cathrine Løwer Dahlquist (FpU). Foto: Privat Vis mer

Dersom vi hadde hatt en stor og ukontrollert innvandring i lang tid framover, ville det ført til store integreringsutfordringer, og truet det norske velferdssamfunnet vi har bygd opp gjennom generasjoner. Det må vi ikke la skje i Norge.

Uten den strenge innvandringspolitikken som Hilleren skammer seg over, hadde asylinstituttet vært i fare. De personene som kommer til Norge med et reelt beskyttelsesbehov, hadde vi ikke vært i stand til å gi den hjelpen de trenger og har krav på.

Budsjettet som skulle brukes til å yte hjelp i nærområdene, måtte vi brukt på å hjelpe de som kom hit. Det må være et mål å hjelpe flest mulig, og hjelp til det store antallet flyktninger som oppholder seg i nærområdene er det mest effektive, bærekraftige og viktigste virkemiddelet for å løse flyktningkrisen på sikt.

I tillegg til mennesker som har behov for beskyttelse, kommer mange gjennom Europa som reelt sett ikke har krav på flyktningstatus. Det er ikke oppholdsgrunnlag at man har lyst til å komme Norge og få et bedre liv, og det er ikke til å legge skjul på at det er mange økonomiske migranter blant flyktningene som kommer.

De som reiser gjennom Europa og til Norge uten beskyttelsesbehov belaster samfunnet, og svekker tilliten til asylsystemet. Innvandringspolitikken har også som formål å begrense ankomster av personer som verken har rett til eller behov for beskyttelse. Slik får vi brukt ressursene til å hjelpe dem som faktisk trenger det mest.

Vi har et ansvar for å hjelpe, men vi må huske på at vi også har et ansvar for Norges velferdssamfunn. Et slikt ansvar løses gjennom å styrke hjelpen i nærområdene der migrantene er, og gjøre det vanskelig for økonomiske migranter å bli værende i Norge. På den måten får vi bruke ressursene på å hjelpe mange i nærområdene, istedenfor å hjelpe et fåtall i Norge.

Jeg er stolt over å ha en innvandrings- og integreringsminister som Sylvi Listhaug, som fremmer tøffe og nødvendige tiltak, som å få på plass returavtaler, og følge opp tvangsretur.

Er det én ting fjoråret og asyldebatten har lært oss, så er det at tiden for å skyve utfordringer under teppet er forbi. Nå kan vi ikke føle oss fram til riktig politikk lengre. Vi må tenke langsiktig, for å sikre en bærekraftig innvandringspolitikk som skal bevare velferdssamfunnet for framtidige generasjoner.

En streng og rettferdig asylpolitikk er nødvendig for at vi skal lykkes med integreringen av dem som skal få opphold og bli en del av det norske samfunnet.