MATTRADISJON: Cecilia Samartins egen famielie flyktet fra Cuba da hun var ung, og matkulturen var det eneste de hadde med seg. Her lager hun mofongo, som også er tittelen på hennes nyeste roman, sammen med moren sin. Foto: Juritzen forlag
MATTRADISJON: Cecilia Samartins egen famielie flyktet fra Cuba da hun var ung, og matkulturen var det eneste de hadde med seg. Her lager hun mofongo, som også er tittelen på hennes nyeste roman, sammen med moren sin. Foto: Juritzen forlagVis mer

- Vi snakker snart samme nivå som «Da Vinci-koden»

Forfatter Cecilia Samartin nærmer seg 500 000 solgte i Norge, og snart kommer hun på turné med nye bøker.

||| (Dagbladet): Latin-amerikansk matkultur står sentralt når den kubansk-amerikanske forfatteren Cecilia Samartin lanserer to bøker på norsk i september.

Samtidig kommer forfatteren på et to uker langt norgesbesøk.

Som avslutning på norgesbesøket er hun et av trekkplastrene på Bokklubben Nye Bøkers arrangement Bokfest i Operaen 18. og 19. september.

- Romanen «Mofongo» henter navnet sitt fra en puertorikansk matrett.

- Den handler om hvor magisk og godt et måltid som er tilberedt med kjærlighet kan være, og hvordan det kan samle en familie som holder på å gå i oppløsning, sier forlegger Arve Juritzen til Dagbladet. 

Flyktet med matkulturen Samartins egen familie flyktet selv fra Cuba da hun var ung, og matkulturen var det eneste de hadde med seg. Mat er derfor svært viktig i forfatterens familie.

USA-BESØK: Forlegger Arve Juritzen besøkte Cecilia Samarting, en av de største litterære salgssuksessene i Norge de seinere åra, hjemme hos henne i Los Angeles tidligere i år. Foto: Juritzen forlag
USA-BESØK: Forlegger Arve Juritzen besøkte Cecilia Samarting, en av de største litterære salgssuksessene i Norge de seinere åra, hjemme hos henne i Los Angeles tidligere i år. Foto: Juritzen forlag Vis mer

Romanen er spekket med oppskrifter, og disse er samlet i en egen kokebok, som utgis samtidig.

- Det blir en veldig personlig kokebok om hennes personlige reise som innvandrerbarn, sier Juritzen.

Tidligere i år besøkte han Samartin hjemme i Los Angeles, hvor det ble arrangert kubansk familiefest med 40 gjester.

Ekstrem suksess Samartin har vært en av de siste åras aller største litterære salgssuksesser i Norge.

Med romanen «Drømmehjerte», «Señor Peregrino» og «Salvadoreña» har hun et opplag på eventyrlig 400 000.

Juritzen forventer at opplaget har nådd 500 000 innen forfatteren kommer til Norge i september.

- Da snakker vi snart om samme nivå som «Da Vinci-koden». Jeg vet ikke om noen norske forfattere som har solgt så mye etter bare tre romaner, sier han.

Håper på Tromsø Informasjonssjef i Bokklubben Nye Bøker, Marit Borkenhagen, sier til Dagbladet at Samartin skal intervjues om de nye bøkene, og at hun i tillegg både skal snakke om sin egen families mattradisjon og signere bøker.

Da Samartin reiste rundt i Norge i høst var det enorm interesse rundt boksigneringenen, forteller Juritzen.

- Det gangen stoppet vi i Trondheim, men nå håper vi å komme oss så langt nord som til Tromsø, sier han.