Hege Schøyen om samarbeidet med Øivind Blunck

- Vi snakkes sjelden

Skuespiller Hege Schøyen (65) mimrer tilbake til tida da hun samarbeidet med Øivind Blunck. Hun utelukker ikke at suksessduoen gjenopptar samarbeidet.

Det er mange år siden duoen Schøyen og Blunck endte. Her fra forestillinga «Bare gode venner» i 1992. Foto: Jan Greve / SCANPIX / NTB
Det er mange år siden duoen Schøyen og Blunck endte. Her fra forestillinga «Bare gode venner» i 1992. Foto: Jan Greve / SCANPIX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Hege Schøyen sitter i den lille garderoben sin på teateret Oscarstern i Stockholm. Foran henne står et stativ hvor det henger klær i alle verdens farger på. Disse skal hun bruke de kommende månedene. Mellom sminkeprøver, oppvarming og klesskift, har hun likevel tatt seg tid til å snakke med Dagbladet på telefon.

- Hadde du sett hvordan jeg hadde sett ut nå, så hadde du visst hvordan det går med meg. Jeg har høysåte og masse sminke, sier skuespilleren og ler.

- Utfordrende

Om ei knapp uke har forestillingen «Tootsi» premiere i den svenske hovedstaden. Forestillingen tar utgangspunkt i filmen med samme navn fra 1982, med Dustin Hoffman i hovedrollen.

Stykket handler om en mannlig skuespiller på jakt etter skuespillerroller og suksess. For å lande en rolle, ser han seg nødt til å utgi seg for å være en kvinne, og Schøyen spiller en produsent som blir mektig imponert over skuespilleren.

NY FORESTILLING: Skuespiller Hege Schøyen er aktuell med forestllinga «Tootsi» i Stocholm. Foto: Mats Bäcker / Oscartern
NY FORESTILLING: Skuespiller Hege Schøyen er aktuell med forestllinga «Tootsi» i Stocholm. Foto: Mats Bäcker / Oscartern Vis mer

- Stykket baserer seg på filmen, men det er absolutt modernisert, forteller 65-åringen.

- Har det vært vanskelig å sette seg inn i rollen?

- Alle jobber er veldig utfordrende. Men vi har alle erfaringer som vi putter inn i kartoteket vårt og som vi må ta fram. Så jeg må lete, lete, lete og finne ut «Hvem er hun?», forklarer Schøyen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.09.2014 FLAU: I første episode av «Klovn til kaffen» på TV Norge tar Hege Schøyen drar fram en gammel utgave av jentemagasinet «Girls». I begynnelsen av tekstforfatterkarrieren var nemlig Espen Eckbo «spørrespalte»-skribent for magasinet. Video: TVN Vis mer

- Bortskjemt

Osloborgeren regnes som en av Norges morsomste gjennom tidene, og hun har samarbeidet med flere av landets største komikere og skuespillere. Navn som Øystein Sunde, Linn Skåber, Øivind Blunck og Kjersti Holmen er bare noen.

- Jeg har vært borskjemt, innrømmer Schøyen.

Schøyen har en rekke forestillinger, filmer, serier og show i sin portefølje, og det er blant annet kreativiteten som har tatt henne dit hun er i dag. Men skuepsilleren innrømmer at den har også vært et lite hinder for henne. Hun forteller at hun tror den kan ha vært en medvirkende årsak til at hun er så redd for så mye.

- Jeg tror at det er fantasien min som ligger foran hele veien. «Hva om denne faller ned. Den skyen der må bety tordenvær», forklarer hun

- Men fordelen med å grue seg til så mange ting er at man får veldig mange positive overraskelser, sier Schøyen og humrer.

- Gikk en kule varmt

Det er over 30 år siden Schøyen for alvor ble kjent i Norge, og i dag husker kanskje mange henne fra samarbeidet med Øivind Blunck på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Duoen fikk folk til å le så de grein med blant annet NRK-innslaget «Reidar og Bitten» og forestillingen «Bare Gode Venner».

30-ÅRSJUBILEUM: : Hege Schøyen samarbeidet med Øivind Blunck i mange år. Her fra forestillingen «Bare gode venner» fra 1992. Foto: Jan Greve / SCANPIX / NTB
30-ÅRSJUBILEUM: : Hege Schøyen samarbeidet med Øivind Blunck i mange år. Her fra forestillingen «Bare gode venner» fra 1992. Foto: Jan Greve / SCANPIX / NTB Vis mer

Schøyen humrer når hun mimrer tilbake til tida.

- Herregud, vi har masse ting vi kan fnise og le av i ettertid. Det var morsomme tider. Det var i småbarnstida til både meg og Øivind, så det gikk en kule varmt, sier hun og ler.

Selv om det er mange år siden Schøyen og Blunck har stått på samme scene, har de fortsatt kontakt i dag. 65-åringen beskriver forholdet som «helt supert».

- Vi snakkes sjelden, men intenst.

Schøyen røper at det flere ganger har vært snakk om å gjennoppta suksessen, og at det særlig har vært ulike oppdragsgivere som har ønsket en reunion.

- Jeg har ikke lukket noen dører, og det tror jeg ikke han har heller. Det er bare at vi trengte et lite pusterom. Vi hadde vært sammen lenge. Men det er ingen jeg ler så fælt med, som med Øivind.

Begge parter har hatt prosjekter på hver sin side, som har gjort det vanskelig å få tid til å lage humor sammen.

- Så passer det ikke for meg, og så passer det ikke for han, og vipps, så har det gått mange år.

- Men vi får se, sier hun lurt.

TOPP: Schøyen beskriver foroldet hennes til Øivind Blunck som helt supert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOPP: Schøyen beskriver foroldet hennes til Øivind Blunck som helt supert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg bøyer meg i støvet

For den yngre generasjonen er Schøyen kanskje best kjent som Vibeke, mammaen til Mathias, i serien «Hvite Gutter». 65-åringen innrømmer at det er gøy at yngre folk vil hun skal medvirke i prosjekter.

- Og det var deilig å få spille en kyniker. Det falt meg lett, sier hun og humrer.

Schøyen bemerker at humoren har endret seg fra da hun var en up-and-coming komiker til i dag. Hun er imponert over utviklingen.

- Jeg synes det er masse gode folk overalt. Jeg bøyer med i støvet. Jeg er nysgjerrig på dem. Jeg prøver å følge med – og jeg heier.

INSPEKSJON: Vi ba Solveig Kloppen og Tuva Fellman vise oss villaen der jentene bor under innspillingen av «Love IRL». Det ble gøy. Video: Rød Løper Vis mer

Røper hemmeligheten

Schøyen visste tidlig at hun ville stå på en scene. Som barn så hun Anne Marit Jacobsen spille Hedvig i «Vildanden», og hun ble solgt. Siden har Jacobsen vært Schøyens største inspirasjon.

- Jeg ble sånn nesegrus av beundring av henne.

Schøyen forteller at fortsatt i dag er porteføljen til Jacobsen noe hun ser på med store øyne.

- Hun har levert høy kvalitet over flere tiår. Jeg har blitt inspirert av hennes store alvor og fantastiske humor.

Selv om hun er i midten av 60-åra, er skuespilleren fortsatt aktiv i arbeidslivet. Hun har heller ikke tenkt å gi seg med det første. Schøyen røper at hun allerede har flere hemmelige prosjekter på gang, som hun skal jobbe med når stykket «Tootsie» er ferdigspilt.

65-åringen innrømmer hva som får henne til å takke ja til jobber etter jobber, og hva som holder henne ung.

- Jeg er ikke noen gladlaks fra morgen til kveld, men jeg tror det har med yrket mitt å gjøre. Det er så lekent, selv om vi tar det på alvor. Jobben er krevende, men den gir også så utrolig mye glede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer