Vi som elsket Amerika

  • Latteren over senatorenes patos, pomp og de fire operetteaktige gullstripene på den svarte dommerkappen til høyesterettsjustitiarius Rehnquist, setter seg fast i halsen når vi tenker på hva det er USA i disse dager gjør med seg selv og oss. I nesten alle år etter Den andre verdenskrigen har vi stått sammen med USA i den seige og kostbare dragkampen som vi kalte Den kalde krigen. Vår side vant, og det siste tiåret har vi, med USA i spissen, forsøkt å forvalte seieren. Det har dessverre bare gått sånn passe, men nå er det blitt riktig ille.
  • Amerika er den gjenværende supermakten, militært og økonomisk, og verdens ledende demokrati. Ingen nasjon eller politisk system er absolutt feilfritt. Den slags idealisering skaper behov for slike bortforklaringer, løgner og dekkoperasjoner som Haakon Lie-ene drev med da USA ble kritisert på 50-tallet, og Sigurd Allern-ene ble mestere i da de avviste kritikk mot Kina på 70-tallet. Men alle vi som elsket Amerika, på godt og vondt, forskrekkes over forfallet i amerikansk politikk det siste året.
  • Helmut Kohl sa at Monica-affæren gjorde ham kvalm. Vi sørger over at USAs politikere, som kaver og drar buksene ned på hverandre mens de er alvorlige i ansiktet oventil, i virkeligheten skusler bort et historisk øyeblikk, en periode der kloden verken holdes i den varme eller kalde krigens jerngrep. I stedet for å bruke sin ledende posisjon til å bygge freden, lar ledelsen i det republikanske partiet, som har flertallet i Kongressen, seg overstyre av en gruppe bibeltro ekstremister med sterke nasjonalistiske og isolasjonistiske drag. Når Henry Hyde-ene hisser seg som verst opp over president Bill Clintons patetiske tukling med Monica Lewinsky, er det like ødeleggende som da en alkoholisert Joe McCarthy fikk renset det amerikanske utenriksdepartementet for folk som hadde selvstendige tanker om Sovjet og Kina.
  • Vedtaket i Representantenes Hus om å stille Bill Clinton for riksrett var en ulykke for Amerika og oss. Nå svinner håpet om at Senatet ville redde stumpene. Bokstavelig talt.