Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi som tror vi elsker Hellas

Februar er de forlokkende sommerferieplanenes tid, og hvert år er Hellas reisemålet for innpå en kvart million av oss. Til Aten, Kreta, Rhodos, Korfu, Naxos, Chios, Santorini, Skiatos eller hvor det måtte finnes ei flystripe fyker vi, øy eller fastland er mindre viktig enn å komme seg bort fra grønn vinter og stive priser til sol, sjø og de vennlige, ærlige menneskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Men hva vet vi om det Hellas vi kommer til? Noen basiskunnskaper om antikken har vi saktens, men antikken er unektelig en stund siden, selv i Hellas. Hellas og grekerne bortenfor Lonely Planet og The Rough Guide er lukket land for svært mange, kanskje de fleste av oss, og derfor er det både prisverdig og kanskje til og med smart av det lille forlaget Frifant å utgi James Pettifers «Grekerne» på norsk i disse dager. Undertittelen «Landet og folket etter krigen» sier mye om innholdet, som garantert vil gjøre ferieopplevelsen litt rikere for den som er interessert i å forstå mer enn menyene.
  • Eksempelvis har vi hellasferie-fans ikke vondt av å vite at Hellas røyk rett ut i en blodig borgerkrig i forlengelsen av annen verdenskrig, og at sårene ikke er helt leget. Det skader heller ikke å bli minnet på at landet som «oppfant» demokratiet var i hendene på en militærjunta mellom 1967 og 1974, og at det greske kongehuset, før det ble jaget i eksil, spilte en ganske annen og luguber politisk rolle enn vårt hjemlige. Oppflasket som vi er med historier fra krigens Norge, bør vi vite at 100000 mennesker sultet i hjel i Aten krigsvinteren 1943, og at en stor del av landet lå i ruiner etter krigen. Å vite litt om Hellas' forhold til den store naboen Tyrkia og de mindre balkanske naboene som Albania kan også komme godt med, om ikke annet så for small talkens skyld på tavernaen.
  • Har du sett graffitien for PASOK og Nea Dimokratia på vegger og gjerder? «Grekerne» gir deg historien om de to partiene og deres hovedpersoner, og dermed om mye av den greske samfunnskampen de siste 25 åra. Lurer du på hvordan den jevne greker betrakter USA, Europa, kommunismen, NATO og EU? Boka gir svar, og kaster ikke minst lys over det du selv er en del av: Turismen. Dens framtid er faktisk langt fra så skyfri som de solblanke dagene vi drømmer om.
  • Men det tenker vi ikke på akkurat nå. Heller en liten ouzo og et par kapitler i «Grekerne» mens vi venter på sommeren.
Hele Norges coronakart