Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ernæring

Vi spiser for lite sjømat til å ta vare på helsa til barna våre

Forskning viser at risikoen for et dårligere liv øker dramatisk dersom sjømat utelates fra menyen. 

BARN LIKER FISK: Unge under 34 år spiser rundt halvparten så mye sjømat som de gjorde i 2012. Forskningen viser at risikoen for et dårligere liv øker dramatisk dersom sjømat utelates fra menyen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BARN LIKER FISK: Unge under 34 år spiser rundt halvparten så mye sjømat som de gjorde i 2012. Forskningen viser at risikoen for et dårligere liv øker dramatisk dersom sjømat utelates fra menyen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alvor nå. Unge under 34 år spiser rundt halvparten så mye sjømat som de gjorde i 2012. Reduksjonen er på 46 prosent. Resultatet er at vi spiser for lite sjømat til å ta vare på helsen til barna våre.

MATFAGLIG ANSVARLIG: Iselin Bogstrand.
MATFAGLIG ANSVARLIG: Iselin Bogstrand. Vis mer

Ungkost, en landsomfattende undersøkelse på norske barns kosthold, forteller oss klart og tydelig hva barn og unge i Norge spiser. Undersøkelsen viser at norske barn spiser bare halvparten av det anbefalte inntaket av fisk per uke. Vi voksne gir dem derimot 50 prosent mer rødt kjøtt enn anbefalt fra helsemyndighetene, og 20 prosent mer godteri enn fisk. Bare godteriet tilsvarer den største sjokoladen i butikken. Hver uke!

Vi som er voksne vet godt hva som er sunt for barna og for oss selv. Det ukentlige behovet for sjømat tilsvarer to-tre fiskemåltider i uka, men de unge spiser langt mindre.

Forskning viser at risikoen for et dårligere liv øker dramatisk dersom sjømat utelates fra menyen. Hjerteinfarkt eller åreforkalkninger er genetisk betinget, men også i stor grad påvirket av kostholdet. Spiser du fisk får du i deg fettsyrer som bidrar til at du reduserer denne risikoen. Fet fisk er den beste og så å si eneste naturlige kilden til vitamin D i kostholdet.

Det er kjent at mangelfull tilgang på vitamin D øker sjansen for benskjørhet. Det er videre mye som tyder på at omega 3 og jod kan være viktig for barnas kognitive utvikling. Nå forskes det på sammenhengen mellom omega 3 og lære- og skriveferdigheter, og mye tyder på at et godt inntak bedrer ferdighetene. Til slutt tyder mye på at mennesker som ikke får nok omega-3 fra sjømat kan være mer utsatt for psykiske lidelser. For noen av disse resultatene gjenstår flere studier før en kan være sikker, men det tegner seg likevel et dystert bilde for barna våre dersom vi ikke klarer å snu trenden. Noen må gjøre noe. Vi må gjøre noe. Vi vet jo så mye om hva som er godt for barna våre.

Mange mener fisk lukter og smaker vondt, men fisk av god kvalitet gir ikke lukt. Sjømat av god kvalitet, kombinert med friske grønnsaker og godt krydder gir gode matopplevelser. Sjømat er supergodt når du får tak i de ferske, kjølte og fryste kvalitetsproduktene i butikken.

Så la oss begynne med middagen. Lag det du pleier, men bytt ut kjøtt med sjømat. Se om du kan bruke laks-, sei, makrell, steinbit, ørret-, eller torskefileter og gjerne reker der det tidligere har vært kjøtt. Mulighetene er uendelige. En vinner er sunne fiskepinner med sesamfrø. Putt dem gjerne i meksikansk mat som i burrito-lefsen. Der kan du også forsøke deg med laks. Laks og torsk går også fint til indisk. Hva med en smakfull og god indisk gryte med torsk og fullkonscouscous?

På pizzaen tenker mange at de må ha på kjøtt, men forsøk med marinerte reker neste gang. For hva slår vel en halvgrov italiensk pizza med hvitløksmarinerte reker, parmesan og ruccola? Seiburgere i grovt hamburgerbrød, rømmedressing og friske grønnsaker er heller ikke å forakte. Prøv deg frem. Først til deg selv og så litt til barna. Godt! Og det vil gi umiddelbar virkning for kroppen og i toppen!

Forsøk også å snakke om fiskemiddagen som om det var en helt normal middag – det er jo det. Virker du usikker, så blir barna usikre. Vi i Norges sjømatråd og Godfisk skal gjøre det vi kan for at det skal bli lettere å velge sjømat. Det handler om å skape matglede, men før du møter gleden vil du møte motstand. Det er bedre å tilby barna noe sunt til middag, enn å gi dem noe usunt (som gir kortsiktig glede).

Vi voksne må bite tennene sammen og tørre å bli litt «kjipere». For det kommer til å gå over, og barna kommer til å like sjømaten du lager.

Så start nå. Gi barna dine muligheten til å møte livet sunnere og mer opplagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!