Debatt: Ernæring

Vi spiser for mye mettet fett og salt

Det er en kjensgjerning at vi nordmenn spiser for mye mettet fett, salt og for lite fiber.

SVARER: Marte Gjeitung Byfuglien (bildet) svarer på et innlegg fra 1. amanuensis Mone Eli Sæland. Foto:  
SVARER: Marte Gjeitung Byfuglien (bildet) svarer på et innlegg fra 1. amanuensis Mone Eli Sæland. Foto:  Vis mer
Meninger

I et debattinnlegg torsdag 3. november stiller 1. amanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Mone Eli Sæland, spørsmål ved validiteten til en ny norsk kostholdsstudie initiert av Mills DA og publisert i British Journal of Nutrition. Mens studien bekrefter helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger, og viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer kan reduseres med nesten 30 prosent ved å bytte ut hverdagsprodukter med mye mettet fett til matvarer rike på flerumettet fett, er Sæland kritisk til samarbeid mellom forskning og industri og hevder at «hjertet trenger mettet fett for å banke».

Det er en kjensgjerning at vi nordmenn spiser for mye mettet fett, salt og for lite fiber. Dette tar også norske helsemyndigheter på alvor, blant annet gjennom arbeidet i næringslivsgruppen på matområdet, hvor Mills DA aktivt deltar sammen med flere andre matvareprodusenter. Sammen har vi forpliktet oss til å ta nødvendige grep for å gjøre hverdagsmaten enda sunnere.

Når Sæland likevel går langt i å insinuere at mettet fett ikke er så farlig likevel, rører hun opp under den eksisterende kostholdsforvirringen, snarere enn å bidra til å gjøre det enklere for norske forbrukere å ta sunne valg i hverdagen.

Vita hjertego’-produktene som ble brukt i den omtalte studien, er utviklet på bakgrunn av samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og næringsliv, med dokumentert positiv effekt på hjertehelsen. Vita hjertego’ er et eksempel på at lagspill mellom ulike aktører er fruktbart i et folkehelseperspektiv. Uten samarbeid mellom myndigheter, industri og FoU-institusjoner, og et aktivt næringsliv som initierer og anvender forskning i sitt produktutviklingsarbeid, klarer vi ikke å skape et sunnere Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.