Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi spiste hønene etter performancen

Nå blir teatergruppa politianmeldt for å ha halshogd tre levende høner på scenen.

GIKK I AVSKY: Folk gikk i avsky da performanceartister i regi av Julian Blaue gjennomførte rå analsex og halshogde levede høner på scenen. Foto: Beate Petersen/BlackBox
GIKK I AVSKY: Folk gikk i avsky da performanceartister i regi av Julian Blaue gjennomførte rå analsex og halshogde levede høner på scenen. Foto: Beate Petersen/BlackBox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sjokkerte publikummere forlot Black Box Teater i Oslo, da høner ble halshogd og en kvinne skal ha blitt voldtatt på scenen.

Det skjedde i skandaleforestillingen «Bestialitetsteologiske fakultetsgrunnlegging» med performanceartisten Julian Blaue og musikeren Liv Holmberg i teatergruppa Storkunstsolteddystaten.

Nå blir forestillingen anmeldt, ikke på avisenes kultursider av teaterkritikere, men til politiet av dyrerettighets-
organisasjonen NOAH.

- NOAH reagerer sterkt på at drap av dyr her gjøres som et rent underholdningselement i teaterforestillingen, sier veterinær Siri Martinsen i en pressemelding fra NOAH.

DyrevelferdOrganisasjonen anmelder Julian Blaue, som skal ha foretatt halshoggingen av tre levende høner i forestillingen sist søndag.

Den henviser til dyrevelferdsloven § 12, hvor det står: «Avliving av dyr skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement».

NOAH mener Blaue har brutt loven på dette punktet, og at det som har skjedd bør falle inn under den nye dyrevelferdslovens forbud mot avliving av dyr for underholdningens skyld.

- Det teatergruppen her har gjort viser ekstrem forakt for dyrs liv, og er dermed stikk i strid med dyrevernlovens krav om respekt for dyr, mener Siri Martinsen.

Spiste hønenePerformencartisten mener de ikke har gjort noe galt.

- Dette var ikke underholdning, men filosofi på scenen. Handlingene inngår i et filosofisk prosjekt hvor jeg prøver å si noe nytt om lidelse, også om egen lidelse. Jeg vil teste om smerte kan løsrives fra den enerådende negative perspektiveringen, sier Julian Blaue til Dagbladet.

REAGERER:Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer sterkt på at dyrene ble drept som en del av underholdningen på scenen. Nå anmelder de teatergruppa. Foto: Lars Eivind Bones.
REAGERER:Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer sterkt på at dyrene ble drept som en del av underholdningen på scenen. Nå anmelder de teatergruppa. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Han tar sterk avstand fra politianmeldelsen.

- Vi spiste hønene etter performancen. Selv fjærene brukte vi i våre kostymer. Motsatt spiserutinene til folk flest, brukte vi alt. Det er et schizofrent samfunn som anmelder et menneske som bare synliggjør de morderiske handlinger som ligger til grunn for hverdagens kjøttkonsum, mener Blaue.

Er fornøydHan reagerer på måten forestillingen er blitt omtalt.

- Den tabloide vinklingen på disse hendelser er banal, siden de inngår i en større begrunnelsessammenheng og dette først og fremst var et dypt filosofisk prosjekt, sier Blaue.

Han tror det var en tankevekkende performance, og er i ettertid fornøyd med performancens intellektuelle og estetiske dimensjoner.

- Det var ikke fiksjonskunst, men vi tok i bruk høyst avanserte estetiske strategier. Folk tenker at reaksjonene bare skyldes hønene, men jeg er sikker på at de beror på vår estetiske og intellektuelle kraft, mener performencekunstneren.
 

- Det å revurdere lidelsen er skremmende for mange fordi det snur opp ned på våre vanlige forestillinger om godt og ondt. Likevel har man som filosofisk menneske et ansvar for å tenke på en ny måte rundt problemet. Det kan ikke bare overlates til medisin og politikk, sier Julian Blaue.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!