DEBATT

Debatt: Vaksine

Vi står i fare for å redde legemiddelfirmaene i stedet for pasientene

Norge har investert to milliarder kroner i beredskap mot epidemier, men får vi det vi betaler for?

BESKYTTER SEG: Både sykepleier og blodgiver beskytter seg med ansiktsmaske i Seoul, Sør-Korea for fire år siden da MERS (Middle East Respiratory Syndrome) spredde seg. CEPI har jobbet for å få fortgang i utviklingen av vaksiner for smittsomme sykdommer som MERS. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix
BESKYTTER SEG: Både sykepleier og blodgiver beskytter seg med ansiktsmaske i Seoul, Sør-Korea for fire år siden da MERS (Middle East Respiratory Syndrome) spredde seg. CEPI har jobbet for å få fortgang i utviklingen av vaksiner for smittsomme sykdommer som MERS. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den nye koalisjonen for å sikre verden mot livsfarlige epidemier er et glimrende tiltak. Men nå står vi i fare for å redde legemiddelfirmaene i stedet for pasientene.

Da Leger Uten Grenser jobbet med ebola-utbruddet i Vest-Afrika i 2014-2016 manglet vi viktige verktøy for å redde liv og hindre spredningen av det dødelige viruset. Vi hadde ingen vaksine. Ingen diagnostiske tester. Og ingen behandling.

Vi har de samme utfordringene i møte med andre forsømte sykdommer som setter liv og helse i fare i de 70 landene hvor vi jobber. Grunnen til at mennesker smittet med disse sykdommene blir oversett er veldig enkel: legemiddelselskaper vil ikke investere i utvikling av nye medisiner. Hvorfor ikke? Fordi den store gruppen av potensielle pasienter er fattige. Og fattige mennesker kan ikke betale for nye og dyre medisiner.

Dette er en av grunnene til at Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) ble stiftet i kjølvannet av ebolakrisen. CEPI jobber for å få fortgang i utviklingen av vaksiner for smittsomme sykdommer og for å sikre vaksinenes tilgjengelighet under eventuelle utbrudd. De har støttet vaksineutvikling mot ebola, i tillegg til utvikling av vaksiner mot lassafeber, nipahvirus og Middle East Respiratory Syndrome (MERS).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer