Debatt: EØS-avtalen

Vi står ikke sterkest alene

I en urolig tid vil Heming Olaussen rokke ved de grunnpilarene vi har for internasjonalt samarbeid.

VIL STÅ OPP FOR EØS: Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt. Her taler hun til Arbeiderpartiets landsmøte tidligere i år.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VIL STÅ OPP FOR EØS: Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt. Her taler hun til Arbeiderpartiets landsmøte tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jeg forstår ikke hvorfor Heming Olaussen, leder av SVs EU/EØS-utvalg, i Dagbladet 19. juli møter sine kritikere med påstander om at han blir latterliggjort.

Å påpeke konsekvensene av å si opp EØS-avtalen for norske arbeidsplasser, norske studenter eller norsk eksport til EU, slik Dagbladet gjør på lederplass, handler ikke om å latterliggjøre dem som er mot EØS-avtalen.

Det handler om å være både ærlig og realistisk om hva som er konsekvensene av å si opp EØS-avtalen.

Olaussen sier «Hva med å snu på flisa, og prøve å se mulighetene». Mens Olaussen er rekke gange har påpekt at det Norge har oppnådd i avtaler med EU er for svakt, er han i denne analysen plutselig svært så optimistisk til hva han kan oppnå dersom vi står alene. EØS-avtalen ble forhandlet fram i en tid med 12 EU-land og 6 EFTA-land. I dag er forholdet 27–3. Vi står definitivt ikke sterkere i dag.

Samtidig uttaler han seg skråsikkert om at EUs medlemsland ønsker en mye bedre avtale med Norge enn de er villige til å gi Storbritannia. Det er galt å bygge sin analyse på det man ønsker, og ikke den verden vi ser omkring oss.

Olaussen hevder også at den gamle frihandelsavtalen er like bra, fordi EU uansett vil kjøpe gass og fisk fra Norge. Men han glemmer å fortelle at av annen eksport fra Fastlands-Norge (altså utenom olje og gass fra havet) går to tredeler til nordiske og europeiske partnere. Knapt noe land er mer avhengig av det europeiske markedet enn Norge.

Han forteller heller ikke at den gamle frihandelsavtalen fra 1973 ikke sier noe om eksport av tjenester, som i økende grad er viktig for norsk eksport.

EØS-avtalen er ikke perfekt. I en tid hvor Norge har stort behov for utenlandsk arbeidskraft hadde vi måttet innføre strenge reguleringer for å ta vare på standardene i norsk arbeidsliv også dersom vi sto utenfor EØS.

Disse reguleringene har det vært politisk uenighet om i Norge, og i mange andre land. Det er ikke EU, men høyreregjeringen i Norge som har gått imot Arbeiderpartiets forslag om å fjerne den generelle muligheten til midlertidig ansettelser, innføre kollektiv søksmålsrett og forbedre allmenngjøringsordningen.

Dette er tiltak som kan forsvare gode norske lønns- og arbeidsforhold. Når Olaussen gir EU ansvaret for alt som er galt, gjør han det enkelt for høyresiden som har vært mot mange av de tiltakene vi har villet innføre.

I en urolig tid vil Heming Olaussen rokke ved de grunnpilarene vi har for internasjonalt samarbeid, enten det handler om EØS-avtalen eller våre NATO-forpliktelser.

Da amerikanerne innførte straffetoll på aluminium slapp Norge unna fordi vi er medlem av EØS. Land uten en slik avtale måtte innføre en slik toll på sin aluminium. Vi står nemlig ikke sterkest alene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.