- Vi står og ser på at barn blir bombet i fillebiter

Marthe Valle har laget låt om krigen i Gaza.

(Dagbladet): - Det er viktig for meg å vise solidaritet med det palestinske folket, sier den norske artisten Marthe Valle (31) til Dagbladet.

Til høsten er Valle aktuell med et nytt album med norske tekster, og en av låtene, «Mamma», er skrevet om sitasjonen i Gaza.

Ettersom konflikten mellom Israel og Hamas eskalerte i sommer, valgte Valle å gi ut låta allerede nå.

Aktuell sak - Låta ble plutselig mer aktuell enn noen gang, og det var viktig for meg å få fram budskapet og vise solidaritet i denne tida, sier hun.

Den nordnorske artisten har vært engasjert i konflikten mellom Israel og Palestina i lang tid, og har flere ganger krevet kronikker og uttalt seg om saken i ulike medier. I 2007 var hun i Palestina for første gang og jobbet med videreutdanning av helsepersonell på Vestbredden.

- Det som skjer i Gaza nå er et folkemord, og for meg er det komplett uforståelig at ingen griper inn. Vi står og ser på at barn blir bombet i fillebiter, sier hun.

Hun håper at hennes nye låt kan være med på å gjøre avstanden mellom oss mennesker litt mindre, og bevisstgjøre folk på hvor heldige vi er i Norge som har mulighet til å gi barna våre et trygt fundament.

- Det er lett å bli litt apatisk når man ser tall på antall døde dukke opp på nyhetene annen hver dag, og skape seg et skille mellom «oss» og «dem». Men vi er alle mennesker, og det å være mor er er det samme overalt, sier hun.

I låta beskriver hun nettopp forskjellen med å ha et barn som «ønsker seg en sykkel» og et barn som «drømmer om en himmel uten bombefly».

- Et barn på syv år i Gaza har allerede opplevd bomberegnet tre ganger. Som mor selv kan jeg bare tenke meg hvor vanskelig det må være å ikke kunne gi barnet sitt en trygg hverdag, sier Valle.

Samarbeidsprosjekt Med seg som låtskriver har hun hatt Venke Aarethun som har jobbet og drevet solidaritetsarbeid i Palestina i flere år.

Låta blir utgitt i samarbeid med Norsk Folkehjelp, og deler av inntektene for låtsalget vil gå til deres arbeid i Gaza. Valle sier hun er veldig glad for å ha med seg Norsk Folkehjelp og Aarethun i dette arbeidet.

- For Norsk Folkehjelp er det helt naturlig å samarbeide med Marthe. Hun er en artist som tydelig viser et verdigrunnlag og standpunkt vi kjenner oss igjen i, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres i en pressemelding.

Valle er forberedt på at alle kanskje ikke vil være enig i hennes standpunkt i saken.

- Jeg er klar over hva som kommer ved å uttale seg i en så betent konflikt. Det kommer alltid et hav av stygge trusler, flere har jeg politianmeldt. Men det kommer ti ganger flere positive tilbakemeldinger, sier hun.

 ENGASJERT:  Artist Marthe Valle er svært engasjert i krigen i Gaza, og har nå laget en låt der deler av inntekten går til arbeidet til Norsk Folkehjelp i Gaza. Foto: asamaria.com
ENGASJERT: Artist Marthe Valle er svært engasjert i krigen i Gaza, og har nå laget en låt der deler av inntekten går til arbeidet til Norsk Folkehjelp i Gaza. Foto: asamaria.com Vis mer