DEBATT

NorthConnect

Vi står på vårt nei til NorthConnect

Strømprisene i Storbritannia varierer mye mer enn de norske, så om NorthConnect bygges, vil norske strømpriser reflektere de britiske pristoppene i større grad.

KAN TAPE: En analyse fra NVE viser at ved bygging av NorthConnect vil eksisterende forbindelser tape rundt 11 mrd. kroner i handelsinntekter, skriver Jon Georg Dale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KAN TAPE: En analyse fra NVE viser at ved bygging av NorthConnect vil eksisterende forbindelser tape rundt 11 mrd. kroner i handelsinntekter, skriver Jon Georg Dale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

To måneder etter at NVE leverte sin analyse hvor de slo fast at NorthConnect ville gjøre strømmen dyrere for norske forbrukere og næringsliv, kommer nå prosjektets kommunikasjonsavdeling på banen og forsøker seg på en påstand om det motsatte.

Vi har allerede utenlandskabler, og de lar oss eksportere strøm i perioder med overskudd, samtidig som de bidrar til å sikre vår forsyningssikkerhet. NVE viser til at det er lite sannsynlig at det er behov for NorthConnect for å ytterligere sikre forsyningssikkerheten, gitt de kabler som allerede er vedtatt. I tillegg varierer strømprisene i Storbritannia mye mer enn de norske, så om NorthConnect bygges, vil norske strømpriser reflektere de britiske pristoppene i større grad.

NorthConnect vil også føre til lavere nettoeksport gjennom eksisterende utenlandskabler. Ved bygging av NorthConnect vil eksisterende forbindelser tape rundt 11 mrd. kroner i handelsinntekter. En ny kabel vil dermed påvirke både inntekter og samfunnsøkonomisk lønnsomhet av de tidligere vedtatte kablene, og igjen prisen til norske husholdninger.

Løvstad og Nermoen skriver at «det er mange faktorer som påvirker strømprisen». Det er naturligvis helt riktig, og nettopp derfor trenger vi et solid kunnskapsgrunnlag for avgjørelser som dette. Vurderingene i rapportene fra NVE og Pöyry er klare på at norske husholdninger vil sitte igjen med høyere strømregning. Så lenge det ikke er annet enn antakelser fra prosjektet selv som sier noe annet, står Frp komfortabelt på vårt nei til NorthConnect.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer